El programa oficial de Doctorat en Química deriva del programa oficial de doctorat en química per la Universitat de València al que s'ha concedit LA MENCIÓ CAP A L'EXCEL·LÈNCIA amb una mitjana global obtinguda de 93 sobre 100 (ORDRE EDU/3429/2010, de 28 de desembre i Resolució de 6 d'octubre de 2011) així com del doctorat en Materials i Sistemes Sensors per a Aplicacions Industrials de la Universitat Politècnica de València. Una evidència de la rellevància acadèmica del programa proposat és el nombre de tesis doctorals realitzades i defensades en els departaments participants (per la Universitat de València; Química Analítica, Química Física, Química Inorgànica, Química Orgànica i per la Universitat Politècnica de València; Departament de Química i ITQ) que ronda el centenar des de gener de 2007 fins a 2013, de les quals aproximadament el 50% corresponen a l'esment de doctorat europeu.
L'historial investigador mitjà dels 52 professors i investigadors que van dirigir tesis doctorals llegides en el programa de doctorat en el període per al qual es va avaluar l'esment 2004-2009, es va considerar excel·lent, d'acord al valor de referència del camp cientificotècnic (95 sobre 100). En aquest període ja existia una col·laboració entre professors de la UV i de la UPV, com així es va reflectir en la documentació presentada per a l'esment cap a l'excel·lència i també entre ambdues institucions que es va plasmar en un CONVENI DE COL·LABORACIÓ ENTRE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA I LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA PER A L'ORGANITZACIÓ I DESENVOLUPAMENT DELS ENSENYAMENTS CONJUNTS CONDUENTS A L'OBTENCIÓ DEL TÍTOL OFICIAL DE DOCTOR O DOCTORA de data 8 febrer de 2011, que s'ha actualitzat. Ressaltar també la voluntat d'ambdues institucions a reforçar projectes comuns a través del VLC Campus d'Excel·lència Internacional, proposta conjunta de les dues universitats i el CSIC que explica a la Comunitat Valenciana amb 10 instituts, un d'ells l'IATA també participa en aquest programa. Aquesta agregació se sustenta sobre la complementarietat estructural i funcional de les entitats promotores en l'àmbit formatiu i en el científic-tecnològic. Investigadors que suporten aquest programa pertanyen a microclusters de recerca mixts i a les plataformes d'Innovació en Ciència i Tecnologia per a la salut i sostenibilitat. Aquest programa de doctorat esta imbricat en l'estratègia I+D+i d'ambdues universitats, i s'inscriu en sengles escoles doctorals de la UV i UPV.
El nombre de tesis doctorals defensades per estudiants matriculats en el programa i dirigides pels professors i investigadors que van dirigir tesis en el programa de doctorat en el període 2004-2009, en relació, d'una banda, amb el nombre total de professors i investigadors que van dirigir tesis doctorals llegides en el programa en aquest període (52), i per un altre, amb el nombre d'estudiants que tenien inscrita la tesi doctoral (89) i el finançament global obtingut es va considerar excel·lent d'acord al valor de referència del camp cientificotècnic (100 sobre 100). Aquests nombres s'han mantingut en el període 2007-2011. cal destacar que aproximadament el 40 % dels i les estudiants realitza estades en altres universitats i estan també finançades en convocatòries competitives. Els centres en els quals s'han realitzat estades són: Imperial College of S and T, London, Regne Unit; Universite Pierre et Marie Curie, Paris, França; Universite Louis Pasteur, Strasburg, França; Universitat de Luxemburg, Luxemburg; Loker Hydrocarbon Research Institute, Los Angeles, USA; ETH, Zurich, Suïssa; Universitat d'Ottawa, Canadà; Universitat de Cambridge, Regne Unit; Universitat de Nottingham, Regne Unit; Universitat d'Atenes, Grècia; Universitat d'Amsterdam, Holanda; Universitat de Dublín, Irlanda;Universitat de Groningen, Holanda; Johannes-Gutenberg Universitat, Mainz, Alemanya; Institut de Tecnologia de Cork, Irlanda; Universitat de Calgari, Itàlia; Universite Lió1, Claude Bernard, Lió, França; Institut de Recerca ICIQ, Tarragona, Espanya; Universitat Reims, França; Max-Planck-Institut fur Kohlenforschung, Alemanya; Jacobs University Bremen, Alemanya; Universitat Tecnològica de Dresden, Alemanya; CNR Bolonya, Itàlia; UJI, Castelló, Espanya; Universitat de Còrdova, Espanya; Universitat de Barcelona,Espanya; Universitat de Siena, Itàlia; Universitat Reims, França; Institute of Structural Chemistry, Budapest, Romania; Universitat de Munich, Alemanya; Universitat de Lodz, Polònia; Universitat de Reading, Regne Unit; Universitat de Pavia, Itàlia; Techsniche Universitat Kaiserslautern, Alemanya; BAM Berlin, Alemanya; Universitat de Aarhus, Dinamarca; Universitat Nova de Lisboa, Portugal; Universitat de Braga, Portugal.
S'han publicat articles derivats de les estades i algunes de les tesis han sigut codirigides. En la menció d'excel·lència l'apartat de col·laboracions es va puntuar en 90 sobre 100.
Les línies de recerca que es resumeixen a continuació pertanyen al cos doctrinal de la química i contribueixen a definir el seu futur. El desenvolupament de la Química és continu, amb la seua permanent capacitat d'innovació ha tingut sempre un enorme impacte sobre el progrés, desenvolupant productes i tecnologies que incideixen en tots els camps d'activitat dels éssers humans, convertint-se en un dels pilars de la capacitat competitiva d'un país. Així, la Ciència Química juga un paper molt important en la protecció de la salut i el medi ambient, en la millora de les condicions higièniques i sanitàries, en l'obtenció qualitativa i quantitativa d'aliments per a tota la humanitat, i en la fabricació de nous i més barats materials que permeten millorar la qualitat de les nostres vides. En el compromís de desenvolupar la Ciència Química per a aconseguir aquests objectius, la indústria compta amb l'important suport de la Universitat, formadora i precursora dels nous talents que hauran de dirigir el sector, i també dels investigadors científics, propulsors de l'avanç i futur progrés. La Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE) indica que el futur de la nostra ciència se centra especialment en quatre àmbits d'interès general: la vida, el medi ambient incloent els desastres naturals, els nanomaterials i l'energia. En aquesta adreça també apunten els plans nacionals de recerca i els europeus.