Logo de la Universdad de Valencia Logo Facultad de Derecho Logo del portal

Presentación del Acta Curiarum Regni Valentiae en Les Corts Valencianes

  • 22 marzo de 2023
Image de la noticia

El passat divendres 10 de març es va presentar, a l’hemicicle de les Corts Valencianes, “Acta Curiarum Regni Valentiae”, el projecte de transcripció i publicació dels processos i actes de les Corts valencianes d’època foral, des de 1261 fins a les últimes, celebrades per Felip IV –III de València– en 1645. Es tracta d’un projecte molt ambiciós, donat el fet que l’antic Regne de València era l’únic territori de la Corona d’Aragó (inclosos els territoris italians de Sardenya, Nàpols i Sicília) que encara no havia començat la publicació d’aquesta documentació. La realització ha estat possible gràcies a la cooperació entre les Universitats de València, d’Alacant i Jaume I de Castelló.

En la presentació de la col·lecció van intervenir Antoni Furió, catedràtic d’història medieval de la UV i president del comitè científic encarregat de les edicions; l’historiador Vicent Baydal, autor del primer volum de les actes (Corts i assemblees parlamentàries. Jaume I, Pere el Gran, Alfons el Liberal i Jaume II, 1238–1326); Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura de la Universitat Jaume I de Castelló; Josep Ochoa, vicesecretari general de la Universitat d’Alacant; i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre. Tancà l’acte el president de les Corts, Enric Morera, qui recordà que les actes de les nostres Corts forals són la tipologia documental clau per conèixer el sistema polític i les relacions entre els actors, entre els poders, d’un període llarg i fecund, fonamental en la història del poble valencià, i que mostren les seues arrels com a nacionalitat històrica. Alhora va explicar que “és la primera baula d’un projecte monumental, del qual hi ha una desena més en curs, en preparació, que aniran publicant-se a poc a poc. Amb l’edició de les nostres actes posem fi a una l’anomalia documental, el desconeixement de l’activitat institucional històrica, i donem llum al període més ampli i substanciós del nostre poble, perquè cal conèixer la nostra herència institucional, el nostre llegat, per saber d’on venim, qui som i per què”.

La nostra Facultat col.labora amb aquest projecte mitjançant la participació de l’área d’història del dret i de les institucions, que ja prepara l’edició de les actes de les Corts de Monçó de 1626, una cita cabdal de la història valenciana recollit en un procés molt voluminós que vorà la llum, una volta transcrit, a l’any que ve.

ACTA CURIARUM REGNI VALENTIAE és, també, l’espai virtual on es publica la documentació emanada d’aquest gran projecte. El podeu visitar ací.

Podeu veure l'acte al canal de YouTube de Les Corts des d'ací