Logo de la Universitat de València Logo Facultat d'Economia Logo del portal

Com serà la docència en el segon semestre a la Facultat d'Economia?

Estem en la recta final del primer semestre i toca parlar de com seran les classes en el segon. Els horaris del primer semestre es van modificar abans de l'estiu per a programar aqueix format de docència que perseguia maximitzar la presencialitat minimitzant el risc. Però aqueixa estructura que unifica les teories en uns dies diferents de les pràctiques i que permetia oferir totes les pràctiques a l'aula, deixant en un mateix dia les sessions en línia, no es va programar per al segon semestre, probablement perquè encara érem massa optimistes respecte a l'evolució de la pandèmia.

Per tant, amb la incertesa que ens envolta i amb la qual estem aprenent a conviure, hem dissenyat el nostre pla d'acord amb les normatives sanitàries i acadèmiques (1) actuals i a les circumstàncies que ens condicionen les alternatives possibles.

Ens trobem amb uns horaris "dels de sempre" i una situació "com mai". L'única solució possible per a garantir aforaments adequats és fer torns rotatoris. I això com funciona?

Molt fàcil: si el teu cognom està entre l'A i la L, aniràs la setmana que s'indica en l'horari a l'aula. Aqueixa setmana, els estudiants amb cognoms entre la M i la Z estaran rebent docència no presencial. A la setmana següent s'invertiran els torns. Acudiran a l'aula els estudiants els cognoms dels quals estan entre la M i la Z, quedant-se a casa els altres.

Amb aquest pla aconseguim:

  • Minimitzar el risc: assegurant els aforaments a les aules i reduint el nombre de persones al campus dificultem la propagació del virus.
  • Assegurar per a tots els estudiants i per a totes les assignatures una certa presencialitat: ara ja hem comprovat que amb docència no presencial també s'aprén, però també que valorem molt el contacte humà i que el desenvolupament de competències s'aconsegueix millor en un context d'interacció personal. Amb els torns rotatoris, totes les assignatures, teoria i pràctica, tenen la seua dosi de presencialitat.
  • Adaptabilitat a nous escenaris: quan s'òbriga la possibilitat de major presencialitat, tornarem al nostre dia a dia, mentre que, tant de bo no ocórrega, convertiríem tot en no presencial si es tornara a un confinament estricte amb els mateixos horaris.

Hi ha tres excepcions a aquesta manera de procedir, totes elles derivades que els grups en aqueixes titulacions són més reduïts des de l'inici, i per tant la seua docència no es veurà sotmesa als torns. Es tracta del doble grau d'ADE+Dret, el Grau en BIA i els Màsters.

Es pot saber quin torn toca cada setmana revisant el calendari acadèmic que figuren en la web de la Facultat: https://ir.uv.es/estudia/horarios2sem

Agraïm de nou l'exemplar comportament d'estudiants i personal durant aquest difícil any. Només amb el compromís de tots és possible reduir el risc i mantenir oberta nostra Facultat.

(1) Acord ACGUV 162/2020 de regulació d'adaptació de la docència de les titulacions oficials de la UV en el segon quadrimestre del curs 2020-21, que diu expressament:: “la programació docent de cada grup de cada assignatura s’ajustarà a l’horari aprovat per les Juntes de Centre i publicat amb anterioritat a la matrícula.”