Logo de la Universitat de València Logo Facultat d'Economia Logo del portal

La baixada del benestar a Regne Unit després del Brexit s'estima en un 3,17%

  • 1 d’abril de 2019
Brexit means Brexit

València, 1 d'abril de 2019.- Brexit means Brexit. Aqueixa expressió ha sigut potser de les més repetides per Theresa May després del resultat del referèndum britànic del 23 de juny de 2016. Però, conforme ha passat el temps, si alguna cosa ha quedat palés en aquest nou escenari, és que no està tan clar què és el Brexit. Per a comprendre millor les complexes circumstàncies que han portat a la situació actual, així com la racionalitat que subjau a les difícils negociacions dins del mateix Regne Unit i d'aquest amb la Unió Europea, la Facultat d’Economia i la Fundació la Canyada Blanch han organitzat les VIII Jornades d'Economia i Empresa sota el suggeridor títol de “Brexit means Brexit?”.

La conferència inaugural ha sigut a càrrec de María Concepción Latorre, membre del grup d'experts en comerç internacional de la Comissió Europea i professora de la Universitat Complutense de Madrid. Latorre ha presentat una detallada evolució de la història de la Unió Europea, mostrant les peculiaritats que han envoltat a Regne Unit des de la seua entrada, per a finalitzar presentant els resultats del seu grup d'investigació, segons els quals Regne Unit experimentarà pèrdues molt més considerables en el seu benestar, comerç exterior, producció, productivitat faig una mitjana de de la indústria, salaris i remuneració del capital que la resta de la Unió Europea. Les caigudes del PIB després del Brexit s'estimen més altes com més ens acostem al que s'està dient un hard Brexit o Brexit dur, tant a la Unió Europea com a Regne Unit, si bé aquest últim tindrà moltes més dificultats per a compensar la seua eixida de la Unió, xifrant-se aquesta pèrdua en un 2,53% del PIB per al cas britànic que equival a -3,17% en termes de benestar, enfront del -0,35% per a la resta de la Unió Europea en PIB (-0,59% en benestar).

A continuació, el catedràtic Juan A. Sanchis ha moderat la taula redona “Brexit: cost i adaptació de l'empresa valenciana”. En aquesta, la directora general del Comité de Gestió de Cítrics Inmaculada Sanfeliu ha destacat l'important impacte del Brexit sobre el seu sector, atés que Regne Unit és el tercer en el rànquing de països als quals Espanya exporta cítrics, sent la seua quota del 21%, unes 300.000 tones a l'any, només per darrere d'Alemanya (27%) i França (21%). No es pot perdre de vista que els cítrics, pel seu caràcter perible i per estar subjectes a moltes regulacions i controls fitosanitaris, tenen una casuística molt particular i no són fàcilment redirigibles a altres mercats més allunyats, com el Japó o la Xina. Malgrat els acords temporals de no pujar aranzels o de controls fitosanitaris, no hi ha cap indicació de què farà el Regne Unit amb el control de qualitat, que pot acabar sent una barrera no aranzelària important.

Per part de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial - IVACE, Raquel Aguado ha explicat que, des que es va iniciar el tema del Brexit, es va obrir el “Punt d'atenció Brexit” per a ajudar les empreses en la seua adaptació als canvis que supose el Brexit, malgrat la qual cosa ha subratllat que les dificultats persisteixen, perquè la incertesa és alta. Afortunadament, Aguado informa que les empreses han començat a reorientar les seues exportacions cap a altres mercats emergents, sobretot en productes manufacturers, com els relacionats amb el sector de l'automoció, d'especial rellevància per a la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de reduir l'impacte negatiu de l'eixida de Regne Unit de la Unió.

En la segona taula redona, titulada “El Brexit i les seues repercussions en les economies europea, espanyola i valenciana” i moderada per la catedràtica de la Universitat Jaume I Mariam Camamero, han participat el Subdirector General d'Assumptes Institucionals del Ministeri d'Exteriors Raúl Fuentes i el catedràtic de Dret Constitucional Antonio Bar. Les principals conclusions de la taula han sigut que la Unió Europea ha mostrat una postura comuna i ha tractat a Gran Bretanya amb molta deferència en les negociacions de l'acord d'eixida, buscant el millor acord possible. D'altra banda, els ponents han coincidit a assenyalar que persisteix la incertesa sobre les condicions i el moment de l'eixida, havent sigut el backstop de la frontera entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda el principal obstacle a l'aprovació de l'acord d'eixida, per les seues conseqüències no solament econòmiques sinó també polítiques en el context de les singulars relacions entre les dues Irlandas.

Les jornades han sigut inaugurades pel Vicerector d'Estratègia, Qualitat i Tecnologies de la Informació, Joaquín Aldás, el Degà de la Facultat d’Economia, José Manuel Pastor, i per Juan Viña, President de la Fundació la Canyada Blanch. El professorat i l'alumnat assistent han mostrat un alt interés pel tema. Després d'haver escoltat a persones tan qualificades, el Brexit continua sent complex i confús, però la història i els difícils equilibris polític-econòmics expliquen, no sense gran desolació per al pensament proeuropeu, el perquè.