Logo de la Universitat de València Logo Facultat d'Economia Logo del portal

I CONGRÉS INTERNACIONAL POLÍTIQUES PUBLIQUES SOBRE L'ENVELLIMENT

  • 29 de novembre de 2022
Image de la noticia

En el seu primer dia, 22 de novembre, el “I Congrés Internacional de Longevitat - Polítiques Públiques sobre Envelliment” (realitzat del 22 al 24 de novembre) va tindre una Mesa Inaugural composta per autoritats que van plantejar les bases de les reflexions i debats a tractar durant l'esdeveniment i van contribuir amb informacions sobre l'envelliment de la població en les seues localitats.

Tal és el cas d'Aitana Mas, Vicepresidenta d'Igualtat, i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana. Aitana Mas va ressaltar el procés de l'envelliment de la població i el valor que per a la Generalitat Valenciana tenen les persones majors per a la construcció d'una societat inclusiva, que no discrimine per raons d'edat. La Rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, va destacar la necessitat d'obrir espais de treball en la investigació acadèmica per a afrontar amb una mirada multidisciplinària el desafiament de la longevitat. 

El Ministre d'Universitats, Joan Subirats, en la seua conferència magistral LA PARTICIPACIÓ POLÍTICA I CIUTADANA DE LES PERSONES MAJORS va definir els contorns del fenomen de l'envelliment més enllà del seu país, ressaltant la seua participació en raó de la seua activitat com a investigador de polítiques públiques i la seua experiència en l'àrea d'envelliment – menys en raó de la funció actual relacionada a les universitats. 

Subirats entén la contemporaneïtat com a moment de crisi de l'organització linear de la vida social, iniciada en el naixement, seguida per la fase de formació, vida adulta laboral, descans i preparació per a la mort. Actualment és innegable l'existència d'un procés continu de formació, quan tenim la consciència que hi ha diferents tipus de treball i la lògica de tres principals cicles vitals està qüestionada. El canvi en la visió que la vida productiva acaba en un cert moment i crea persones inútils implica transformacions en l'edat de jubilació que perd el seu sentit i determina gran varietat de persones majors dotades d'una rara multiplicitat de característiques. També es modifiquen les relacions patriarcals jeràrquiques i les persones majors són vistes en la seua gran diversitat – el que defineix les polítiques públiques.


Representacions institucionals en la inauguració del Congrés.

•    Rosa Roig. Directora del Congrés. Professora de la Universitat de València
•    Maria Betânia de Carvalho Fidalgo Rierol. Rectora de la Universidade de Amazônia (UNAMA)
•    Rejane Nascentes. Vicerectora de Universidade Federal de Viçosa.
•    Enrique García Vega. Cap d'Unitat Organització Panamericana de la Salut/Organització Mundial de la Salut (OPS/OMS)
•    Aitana Mas. Vicepresidenta Igualtat i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana
•    Joan Subirats. Ministre d'Universitats. Govern d'España
•    Joaquín Aldás Manzano. Vicerector de Planificació, Qualitat i Tecnologies de la Informació.
•    Mavi Mestre. Rectora de la Universitat de València. Espanya

Durant el segon dia del congrés, el catedràtic Quim Brugué de la Universitat de Girona en la seua conferència magistral “Què entenem per vellesa?” va destacar diverses idees, entre elles que les polítiques públiques de cura han de ser transversals. Va reivindicar la dependència com a valor ètic i social, que ens fa millors com a persones. Va subratllar que la vellesa aporta lentitud i fragilitat, la qual cosa permet temps per a reflexions futures i amplitud en la base de diàleg entre persones en una democràcia. Va concloure que la vellesa és una idea injuriada en la nostra societat, i ha de convertir-se en una idea valuosa.

El congrés va finalitzar amb la participació de diferents personalitats polítiques i acadèmiques d'Espanya i el Brasil. Sobreïxen les intervencions de la Vicealcaldessa Sandra Gómez i la seua mirada cap al futur amb la ciutat de València amb un 25% de la població major de 65 anys en uns anys, així com la del Secretari Autonòmic de Participació i Transparència de la Generalitat Valenciana, que es va centrar en la necessitat d'establir vies de participació ciutadana d'específics per a aquest col·lectiu. L'última paraula va correspondre al Degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, Francisco Muñoz, que va animar a continuar investigant des de les polítiques públiques davant el repte de la longevitat, organitzant noves edicions. 


Informacions addicionals:
Rosa Roig – rosa.roig@uv.es
Pàgina Web https://www.longevidadcongresos.com/ 

Enregistrament de la sessió inaugural 

https://twitter.com/cong_longevidad

Imatges: