Logo de la Universitat de València Logo Facultat d'Economia Logo del portal

Un espectacle amb format televisiu acosta la diversitat afectiu-sexual als estudiants de la Universitat de València

  • 21 de desembre de 2020
Un espectacle amb format televisiu acosta la diversitat afectiu-sexual als estudiants de la Universitat de València

Organitzat per estudiants de la Facultat d'Economia, presentat per la coneguda artista drag Liz Dust i retransmés en streaming, va tractar d'una forma fresca, divertida i intel·ligent, qüestions d'identitat sexual.


Els estudiants de l'assignatura optativa Màrqueting de l'Oci del Grau de Turisme van organitzar fa uns dies, una trobada docent sota el títol "El show de Liz Dust. Diversitat i molt més". Un projecte social, inclusiu i solidari, plantejat com a treball final de la citada matèria. Sota la direcció dels professors Manuel Cuadrado i David Baiona i en col·laboració amb el col·lectiu 'La cadira cruix', els estudiants van produir i van gestionar aquest espectacle que va tindre lloc dimarts passat dia 17 a l'auditori del Jardí Botànic de la Universitat de València, sense públic a la sala, però retransmés en streaming via YouTube per a garantir major seguretat sanitària.

Més de quatre-centes persones prèviament inscrites van poder gaudir d'aquest espectacle conduït per l'artista drag Liz Dust amb l'objectiu de promoure la igualtat i mostrar la diversitat afectiu-sexual i de gènere de manera transversal i diferent. En el monòleg inicial de la presentadora es van poder apreciar ja els trets clau del show en tractar amb enginy com dirigir-se a l'audiència en referència a l'ús del llenguatge inclusiu i a les seues múltiples opcions, situació que va concloure dient: "A mi em van proposar que fera això de forma molt natural, molt lliure, molt jo. Així que, bon dia i bienvenidis.

Al monòleg li van seguir una entrevista, un consultori i un concurs, seccions entrellaçades per la música, l'art i la bogeria d'Ana Elena Pena i Gilbertástico. Les seues lletres divertides, reivindicatives i amb dobles sentits, així com les seues versions i adaptacions de temes coneguts i enllaçats amb qüestions de diversitat (meravellós la seua 'Naftalina mix'), van sorprendre un públic poc acostumat a aquest tipus de música. "Diferents" però "divertits" van ser els adjectius més utilitzats per un grup d'estudiants als quals se'ls va preguntar, una vegada acabat el show, per les seues impressions amb relació als músics i els temes interpretats.

L'entrevista a Lluís Guilera, periodista actualment en Radiotelevisió Espanyola, no sols va mostrar, segons el parer del professor Cuadrado, ser un bon professional sinó també una persona amb gran sensibilitat. Les seues respostes a les preguntes que li plantejava la presentadora van ser una picada d'ullet constant als estudiants universitaris, en animar-los a implicar-se en la formació més enllà de l'estudi d'unes matèries, per a així afrontar millor la seua incorporació al mercat laboral, malgrat la situació complexa que vivim en l'actualitat. A més, va manifestar la importància d'acceptar-se a si mateix per a poder viure una vida de manera plena i amb normalitat. Finalment, va assenyalar que encara hi ha molta faena a fer per a aconseguir el respecte de tots cap als diferents models de família. Els seus honoraris, així com les donacions de l'audiència, han anat destinades a l'associació Galesh, dedicada al benestar de les xiquetes i xiquets de les famílies homoparentals de la Comunitat Valenciana.

A continuació, el consultori va arrancar amb la participació de l'actriu mexicana, establida temporalment a València, Nabila Núvols. Ella va ser la responsable de formular a "Donya Liz", en clara referència a la diversitat del llenguatge i al respecte a les grans del món de l'escena al seu país, una selecció de preguntes sobre qüestions afectiu-sexual. Les mateixes havien sigut seleccionades entre una llarga llista de preguntes enviades pel públic durant diverses setmanes a través de l'etiqueta #Lizresponde en les diferents xarxes socials del show. Les respostes de Liz, plantejades a manera d'orientació i sense ser una veritat absoluta, com es va encarregar d'assenyalar, van incidir en la rellevància de la naturalitat i l'acceptació per a abordar aquests temes. Algunes van arrancar el riure del públic, si s'ha de jutjar pels comentaris del xat del canal. Uns riures que el realitzador i editor del show va decidir incloure a més de forma enllaunada com a clar homenatge a les sèries de televisió dels anys huitanta i noranta.

Després d'això i una nova actuació dels músics va arribar el concurs 'Endevina', concurs en directe a través d'una plataforma digital consistent en una bateria de preguntes sobre diversitat afectiu sexual amb relació a fets, llocs, dates i persones rellevants. Tant el disseny de les preguntes, com la cerca de patrocinadors que cediren regals per als guanyadors o la campanya de comunicació, entre altres múltiples tasques de gestió, van ser responsabilitat dels estudiants de l'assignatura. Aquesta vegada Nabila, vestida d'hostessa de vol, per entendre que aquest terme sol s'utilitza per a les aeromozas, de nou una broma en referència a la diversitat, va explicar la mecànica del concurs i va formular les preguntes. Nou van ser els premiats, entre els quasi dos-cents participants en línia.

El comiat es va realitzar amb un breu vídeo sobre diversitat per a agrair l'ajuda dels col·laboradors, patrocinadors i tots els que van fer possible tirar avant aquest projecte. Entre els primers: diversitats, Vicerectorat d'Igualtat i Sostenibilitat, Departament de Comercialització i Investigació de Mercats, Vicerectorat de Cultura i Esports, Facultat d'Economia i Jardí Botànic de la Universitat de València, tots ells de la Universitat de València i Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana.

Els estudiants responsables s'han mostrat molt satisfets per l'aprenentatge, el treball realitzat i els seus resultats. En tot just dos dies el show va ser vist per més de 1000 persones. Podeu veure la gravació del show ací

Imatges: