Logo de la Universitat de València Logo Facultat d'Economia Logo del portal

Professors de la Facultat d’Economia participen en el primer Spending Review per a España

  • 28 de juny de 2019
Spending Review per a España

José Emilio Bosca, Javier Ferri i Mauro Mediavilla, professors de la Facultat d’Economia, han col·laborat com a assessors acadèmics de dues avaluacions realitzades per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) en el marc del primer Spending Review per a Espanya.
En la primera d'elles – projecte 4 – s'ha avaluat el sistema de beques universitàries del Ministeri d'Educació i Formació Professional (MEFP) i del Ministeri de Ciències, Innovació i Universitats (MCIU). Essencialment, es va avaluar el grau de cobertura, generositat, pertinència i coherència d'aquestes. Així mateix, es va analitzar el procés de tramitació i, finalment, l'impacte de les mateixes en la consecució del títol i en el rendiment acadèmic.

L'estudi posa de manifest que hi ha diferents factors que limiten la igualtat d'oportunitats, com la important falta d'informació i orientació sobre les beques universitàries i el fet que les beques es reben ja iniciat el curs acadèmic. Així mateix, es considera que la beca de residència no cobreix les necessitats econòmiques de l'estudiant per viure fora del domicili familiar o el fet que no s'hagen actualitzat els llindars de renda que s'utilitzen per a seleccionar als sol·licitants de beques des de 2010. 
En el cas del projecte 5 s'ha analitzat el Programa Estatal de Promoció del Talent i la seua Ocupabilitat en Investigació, Desenvolupament i Innovació (I+D+i) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (MCIU), bàsicament l'ajuda per a la Formació de Personal Investigador (FPI) i els contractes Ramón y Cajal (RyC). L'objectiu general és afavorir la formació, especialització i inserció laboral dels recursos humans en I+D+i i la seua mobilitat. L'anàlisi ha considerat tres aspectes, l'estratègia (cobertura, generositat i pertinència), el procediment i l'eficàcia. 
Alguna de les troballes indiquen la falta d'alineament entre els reptes estratègics i els objectius del Programa; el nivell de cobertura no és homogeni i les quanties no s'han actualitzat; la falta d'integració amb el sector privat; l'alta burocratització del procediment, la seua falta de transparència en algunes ajudes i la informació dispersa de les ajudes d'investigació (estatals, autonòmiques i europees).

Finalment, es determina que les ajudes FPI tenen un impacte en la carrera investigadora positiu però modest i un impacte negatiu, almenys en el curt termini en la vida laboral d'aquells que la reben. En el cas de les ajudes RyC les mateixes tenen un impacte limitat en la carrera investigadora i un impacte positiu sobre la taxa d'ocupació i la remuneració.

Per a més informació: https://www.airef.es/es/spending-review/