University of Valencia logo Logo Faculty of Economics Logo del portal

La cultura com a motor de transformació productiva i projecció internacional de la ciutat de València

  • November 11st, 2019
La cultura com a motor de transformació productiva i projecció internacional de la ciutat de València

El dimecres 6 de novembre la Sala Ignasi Villalonga va acollir el segon Diàleg MESVAL, organitzat per la Càtedra Model Econòmic Sostenible de València i el seu entorn. Aquesta sessió es va convertir en un fòrum-debat on es va poder conéixer quins són els elements principals i les perspectives per a convertir la ciutat de València en un enclavament cultural estratègic a nivell global.

Per a això, es va comptar amb la presència d'Enrique Vidal, Director General de la Ciutat de les Arts i les Ciències; Luis Roberto Doménech, Gerent de la Fundació de la CV de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera de Port de Sagunt; Tomasz Petrykowski, Director de Interact a València; i Raúl Abeledo, investigador de Econcult i professor de la Facultat d’Economia, qui va ser a més el moderador la sessió.

Enrique Vidal va destacar durant la conferència inaugural que la gestió cultural pública ha d'entendre's des de cinc dimensions principals: eficaç, eficient, inclusiva, transparent i sostenible. A més, Vidal va afirmar que és necessari entendre el turisme cultural com “una eina de projecció internacional”. Així mateix, el Director General de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València va destacar que l'èxit de la nova etapa de la Ciutat de les Arts i les Ciències se sustenta principalment en el desenvolupament de tres perspectives estratègiques. La primera d'elles, “Cultura-Turisme”, que inclou els objectius estratègics, socials i econòmics. La segona de les perspectives es fonamenta en la “Gestió interna”, on es posen de manifest els objectius estratègics basats en els recursos i els processos. Finalment, la perspectiva de “Imatge i reputació” està orientada a la necessitat de “obrir-se a València i als valencians”.

Per part seua, Tomasz Petrykowski, va plantejar les oportunitats del marc de finançament europeu a l'hora d'abordar projectes culturals amb impacte sobre les dinàmiques territorials. Finalment, Luis Roberto Doménech va il·lustrar l'interés dels models de negoci vinculats a l'economia social per a la planificació i gestió cultural.
Aquest segon Diàleg MESVAL va ser inaugurat pel Degà de la Facultat d’Economia, José Manuel Pastor, qui a més és codirector de la Càtedra Mesval. Pastor va destacar la importància de la celebració d'aquests fòrums-debat l'objectiu principal dels quals és examinar i analitzar la transformació del model econòmic de València en el marc de ciutat, considerant la diversitat dels seus agents econòmics i socials i sota el prisma de governança, innovació, sostenibilitat –econòmica, social i ambiental–, competitivitat, benestar humà i globalització.

Images: