University of Valencia logo Logo School of Engineering Logo del portal

El grup CALAGUA participa en el projecte MICROPLAST

  • March 31st, 2021
El grup CALAGUA participa en el projecte MICROPLAST

El grup d'investigació CALAGUA-UV, del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València, ha participat en el projecte MICROPLAST sota la coordinació de la professora Nuria Martí Ortega. L'objectiu de MICROPLAST ha sigut estudiar la presència de microplàstics i el seu comportament en els diferents processos de plantes depuradores. A més, durant el projecte s'ha posat a punt una metodologia per a quantificar la presència d'aquestes partícules tant en aigües residuals urbanes com industrials.

A més del grup d'investigació CALAGUA de la Universitat, formen part del Consorci l'Institut Tecnològic del Plàstic, AIMPLAS, líder del projecte, i Global Omnium. La iniciativa és finançada per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) que, entre 2019 i 2021, ha aportat a aquest consorci més de 430.000 euros de finançament en el marc del seu programa d'ajuda a projectes estratègics en cooperació.

El projecte respon a la creixent preocupació social per la presència en el medi ambient de partícules de materials plàstics que es coneixen com a “microplàstics”. Atés que les depuradores d'aigües residuals constitueixen una “barrera” a l'entrada de microplàstics en el mitjà aquàtic, l'estudi de tecnologies que incrementen la seua retenció, com ara membranes d'ultrafiltració o filtres d'arena, resulten de gran interés.

Els resultats obtinguts han demostrat que un tractament basat en membranes d'ultrafiltració permet obtindre de manera eficient una aigua sanitàriament segura que pot ser utilitzada per a usos agrícoles. La implementació d'aquests sistemes en depuradores existents permet l'obtenció d'efluents de major qualitat, lliures de microplàstics, evitant així un problema ambiental de creixent interés.

 

Images: