Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

La Universitat de València i IBM inicien el primer curs a Espanya sobre computació quàntica amb IBM Quàntum Experience

  • 23 de novembre de 2017
La Universitat de València i IBM inicien el primer curs a Espanya sobre  computació quàntica amb IBM Quàntum Experience

L'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) va a impartir en col·laboració amb IBM el curs "Introducció a la Computació Quàntica amb IBM Quàntum Experience". Durant el curs, un especialista d'IBM, exposarà els conceptes bàsics per a endinsar-se en aquesta matèria i instruirà als alumnes en l'ús de les eines per a la creació de programes, que s'executaran sobre els processadors quàntics d'IBM.

Els estudiants d'enginyeria de la UV són els primers d'Espanya a rebre una formació tan completa sobre computació quàntica.

El divendres 24 de novembre comença el curs "Introducció a la Computació Quàntica amb IBM Quàntum Experience", fruit del conveni marc de col·laboració científica i tecnològica subscrit entre la UV i IBM.

El curs, el director del qual és el professor Juan Manuel Orduña Hortes, del Departament d'Informàtica, i el coordinador de la qual per part d'IBM és D. Francisco Javier Gálvez Ramírez, s'impartirà en l’ETSE-UV, i constarà de 10 hores presencials que s'impartiran al llarg del mes de Desembre, en sessions de 2 hores. Els estudiants hauran de dedicar a més un total de 12 hores no presencials d'esforç addicional. El programa del curs inclou conceptes avançats a nivell teòric i pràctic com: la mecànica quàntica; els aspectes físics i el modelatge de circuits quàntics; la creació d'algorismes amb IBM Quàntum Experience; la correcció d'errors, l'encriptació i la seguretat quàntica.

La durada del curs, la profunditat dels seus continguts i l'accés pràctic als nous computadors quàntics d'IBM fan d'est un curs pioner en tota Europa.

"IBM Quàntum Experience" és la iniciativa de computació quàntica d'IBM per a la utilització dels processadors quàntics de 5 i 16 qubtis en el núvol de forma pública. La diferència que fa especial a la tecnologia quàntica, i pel que té un potencial tan immensament gran, és que els seus bits treballen també amb la superposició de tots dos estats: encès i apagat. Açò pansa perquè el procés no ocorre mecànicament, sinó gràcies a les normes de la física quàntica. En aplicar la ‘lògica’ quàntica al món de la informàtica, s'aconsegueixen resoldre problemes a tota velocitat, paral·lelament i amb multitud de resultats per a cada variable. Els bits de la computació quàntica es diuen qubits. Igual que un bit, un qubit representa una unitat bàsica d'informació, però una unitat d'informació quàntica, que es regeix per les normes de la física quàntica i per açò el qubit pot ser 0 o 1, o alguna cosa entre aquests. De fet, pot ser 1 i 0, paral·lelament. Gràcies a la superposició, aquesta nova computació pot resoldre problemes que ni tota la memòria de computació convencional podria solucionar a dia d'avui.

Encara que alguns grups de recerca ja estan utilitzant la "IBM Quàntum Experience" en els seus treballs, el curs que es va impartir en l’ETSE-UV va a ser el primer en el qual IBM col·labora amb una universitat a Espanya per a difondre aquesta iniciativa i instruir als estudiants d'enginyeria en l'ús dels seus processadors quàntics.

La computació quàntica es perfila com un nou paradigma de computació en el qual caldrà utilitzar noves tècniques de programació i construir des de zero tot l'edifici algorítmic. En aqueix sentit, el curs que es va a impartir en l’ETSE-UV és una iniciativa proactiva en la capacitació estratègica d'investigadors i estudiants en una tecnologia que pot revolucionar la informàtica coneguda fins al moment.