Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

Som Digitals aborda en una trobada professional l'aportació de les dones a l'enginyeria informàtica

  • 21 de juny de 2022
Som Digitals aborda en una trobada professional l'aportació de les dones a l'enginyeria informàtica

VALÈNCIA, 20/06/2022. - El 23 de juny se celebra el Dia Internacional de la Dona en l'Enginyeria. L'objectiu d'aquest dia és conscienciar a escala internacional sobre la importància de la incorporació de la dona a aquestes professions fortament masculinitzades.

Som Digitals, l'associació de tecnologies de la informació de la Comunitat Valenciana, se suma a aquesta celebració amb una taula de debat en la qual situar el problema i aportar solucions des de la perspectiva de les dones enginyeres en tecnologies de la informació, amb cinc dones referents que, amb diferents rols en les seues organitzacions, ajudaran a construir oportunitats professionals per a les noves generacions d'enginyeres.

Els estudis xifren en menys d'un 25% les dones matriculades en enginyeries a Espanya i menys d'un 15% si es tracta d'enginyeria informàtica, quan les dones són el 50% de la població, tenen les mateixes capacitats que els homes per a exercir aquestes professions i, en el cas dels estudis TIC, existeix un dèficit creixent de professionals, que genera grans oportunitats de desenvolupament professional. És per això que la qüestió no és només que hi haja poques dones en el sector, sinó que existisquen dones capaces i amb vocació, que no es desenvolupen per culpa dels estereotips i el desconeixement.

La trobada és una iniciativa oberta i gratuïta dirigida a qualsevol persona interessada a visibilitzar aquesta problemàtica, a conéixer un sector cada vegada més influent en l'economia mundial, especialment a aquelles generacions de dones que no tenen decidit el seu camí cap a l'enginyeria o que encara mantenen dubtes, així com a aquelles que mai li ho havien plantejat i gràcies a aquesta activitat poden canviar d'opinió.

En la taula redona participaran Silvia Rueda Pascual, enginyera en informàtica i doctora en enginyeria informàtica per la Universitat de València (UV), amb més de 20 anys d'experiència en el sector i un llarg recorregut professional; Tamara Carrillo Mateos-Aparicio, enginyera en informàtica i enginyeria tècnica de telecomunicacions, que ha liderat iniciatives en diferents empreses i multinacionals com Volkswagen; Ana Jordá Climent, enginyera en informàtica, Especialista en Transformació digital de la Cambra d'Alacant i vocal de la Comissió de Control del Torn d'Actuacions Professionals del COIICV; Matilde Gil Quinzá, enginyera de telecomunicacions i experta en xarxes i comunicacions unificades, i Teresa Bonet Segura, enginyera en Informàtica, directora de projectes d'administració electrònica de l'Ajuntament de Torrent.

En la seua intervenció, les ponents donaran exemples reals, comptaran de primera mà la seua experiència i aprofundiran en els elements vocacionals del treball en si. Per a qualsevol que li agraden els reptes, resoldre problemes complexos, les matemàtiques, l'organització, el coneixement constant, aquesta és una professió apassionant. De la mateixa manera, es tracta d'una professió amb possibilitat de teletreballar i, per tant, de conciliar amb la vida personal, amb elevades opcions de promoció, tant interna com externa, amb un nivell d'atur residual, salaris creixents en un món on les oportunitats són globals, relació amb multitud de persones i professionals diferents, i on l'evolució tecnològica i la transversalitat dels coneixements i projectes en els quals es pot participar, requereix d'un aprenentatge constant.

Les Trobades Professionals de Som Digitals pretenen generar un debat enriquidor i fructífer entre els assistents que permeta compartir experiències, aprendre d'altres professionals i intentar contribuir a resoldre junts els problemes de la nostra societat.