Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

Diego Real, guanyador del Premi SEA Tesi 2021 en Instrumentació, Computació i Desenvolupament Tecnològic

  • 23 de juny de 2021
Diego Real, guanyador del Premi SEA Tesi 2021 en Instrumentació, Computació i Desenvolupament Tecnològic

El Premi de la Societat Espanyola d'Astronomia (SEA) Tesi 2021 en Instrumentació, Computació i Desenvolupament Tecnològic ha estat concedit a Diego Real, professor de la ETSE-UV per la seua tesi: “Electrònica d'Adquisició de KM3NeT i Instrumentació de Calibratge Temporal per a Telescopis de Neutrins Submarins”.

L'estudi ha estat realitzat en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la UV i del Centre Superior de Recerques Científiques, dirigit pels Drs. Juan de Zúñiga i Juan de Dios Zornoza.

Els premis SEA de Tesis reconeixen la tesi doctoral de major impacte en dos vessants: d'una banda, en la recerca en astronomia i per un altre en l'àrea d'instrumentació, computació i desenvolupament tecnològic en astronomia. El lliurament de premis serà al setembre de 2022.

En què consisteix la seua tesi?

La tesi doctoral de Diego Real se centra en la instrumentació de telescopis de neutrins. Aquests telescopis detecten la llum Cherenkov produïda per les partícules relativistes, les quals són originades durant la interacció dels neutrins amb la matèria.

La matriu de detectors d'aquests telescopis ha d'adquirir els senyals òptics de la llum Cherenkov amb la suficient resolució i sincronització. Els instruments i les tècniques associades són l'objecte principal d'estudi en la tesi de Diego Real, en concret el desenvolupament de la instrumentació de calibratge temporal de ANTARES i l'electrònica d'adquisició de KM3NeT, basada aquesta última en una FPGA de la família Kintex de Xilinx amb la qual es poden sincronitzar els diferents nodes de l'experiment amb precisions de l'ordre del nanosegon.

El desenvolupament d'electrònica altament fiable és un altre dels punts clau de la recerca duta a terme, a causa de la localització d'aquests telescopis, en el fons de la mar Mediterrània, on no és possible realitzar cap mena de manteniment.

Accedeix a la tesi: https://roderic.uv.es/handle/10550/75276