Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

La investigació sobre aigües residuals, protagonista del “Dia Mundial de l'Aigua” de la Càtedra DAM

  • 29 de març de 2021
La investigació sobre aigües residuals, protagonista del “Dia Mundial de l'Aigua” de la Càtedra DAM

Els investigadors Javier Eduardo Sánchez i Antonio Jiménez Benítez van abordar en les seues intervencions la presència dels microplàstics en les aigües residuals i el potencial d'aquestes com a font de recursos, respectivament.

Amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, la Càtedra DAM de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual va celebrar el 22 de març el seu “III Cicle de Conferències”, que va comptar en aquesta ocasió amb les ponències dels investigadors Javier Eduardo Sánchez (DAM) i Antonio Jiménez Benítez (IIAMA-UPV)

L'esdeveniment, que va tindre lloc de manera telemàtica i va congregar a més de mitjà de centenar d'assistents, va servir per a aprofundir sobre diferents aspectes relacionats amb les aigües residuals, com és la presència de nous contaminants i el seu potencial com a font de recursos en un context marcat per la implantació de l'economia circular.

En primer lloc, Javier Eduardo Sánchez va abordar en la ponència “Microplàstics en els mitjans aquàtics: Present i futur", l'origen i procedència d'aquestes peces de plàstics amb una grandària inferior als 5 mil·límetres i que contaminen el medi ambient.

Durant la seua exposició, va presentar el treball que estan desenvolupant els tècnics de DAM en el projecte d'investigació FIBERCLEAN i que busca identificar diverses solucions tecnològiques que permeten reduir la quantitat de microfibres i microplàstics en tota la cadena de valor de la indústria tèxtil, des de la fabricació de nous fils, teixits i productes fins a l'eliminació o recuperació dels mateixos en les EDAR.

“Estem desenvolupant noves tecnologies per a l'eliminació o disminució de microfibres en els processos de depuració d'aigües. Per a això, hem dissenyat i construït una planta pilot, en la qual hem incorporat un sistema de elutriació que permet la separació dels microplàstics per diferència de densitats, així com un mòdul de separació emprant un hidrocicló. A més, estem analitzant quins microorganismes són capaços de degradar-los", va indicar el tècnic de DAM.

De la mateixa manera, també va explicar els primers estudis que s'estan realitzant en el projecte ENZCYLE, que va començar al setembre de 2020 i on es pretén valorar i millorar les fraccions plàstiques no reciclades, “mitjançant el desenvolupament de processos enzimàtics que permeten obtindre productes d'alt valor agregat i ajuden a degradar els microplàstics", va destacar Javier Eduardo Sánchez.

Per part seua, Antonio Jiménez Benítez (IIAMA-UPV), va tractar en la seua presentació “L'aigua residual com a font de recursos: oportunitats, barreres i reptes”, alguns avanços i treballs desenvolupats per a promoure l'economia circular en el sector.

“És fonamental impulsar l'economia circular en la depuració i tractament de les aigües residuals. Hem de mantindre els materials dins de la cadena de valor el màxim temps possible, de manera que es reduïsquen els consums de matèries primeres i la generació de residus”, va sostindre l'investigador del grup CALAGUA.

En la seua intervenció, va recordar que la sostenibilitat és un concepte que ha d'integrar el vessant social, econòmica i ambiental, més encara en una regió com la Mediterrània on el 20% de la població viu permanentment sota estrés hídric, aconseguint el 50% en temporada estival i la tendència de la qual per a 2030 va en clar augment.

“El canvi climàtic comporta una reducció de recursos hídrics i per això, l'economia circular ha de veure's com una oportunitat, ja que a Europa podria reutilitzar 6 vegades més de l'aigua que es regenera actualment. Hem de promoure una transició eficient i passar de la EDAR clàssica a una ERR (Estació de Recuperació de Recursos", va remarcar Antonio Jiménez.

Finalment, va posar com a exemple el treball efectuat en el “Innovation Deal, un acord de col·laboració sobre barreres reguladores titulat “Sustainable wastewater treatment combining anaerobic membrane technology and water reuse”  en el que es van analitzar les barreres normatives que frenen la reutilització i on es va desenvolupar un model basat en tecnologia AnMBR per al cas concret de la EDAR de Milà, amb uns resultats molt positius.

Imatges: