Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

REWAISE – un ecosistema intel·ligent de l'aigua per a un cicle de l'aigua sostenible i eficient a Europa

  • 21 de setembre de 2020
REWAISE – un ecosistema intel·ligent de l'aigua per a un cicle de l'aigua sostenible i eficient a Europa
  • El grup d'investigació CALAGUA-UV del Departament d'Enginyeria Química de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) participa en el projecte REWAISE.
  • REWAISE és un projecte dins del programa europeu Horizonte 2020 per a crear un nou “ecosistema intel·ligent de l'aigua” i un cicle de l'aigua neutre en carboni, al mateix temps que incentiva les inversions relacionades amb l'aigua per a impulsar nous nínxols de negoci i el creixement de les PIME.
  • REWAISE integra un marc digital per a serveis d'aigua descentralitzats, involucrant a tots els actors rellevants per a aconseguir un cicle hidrològic sostenible, reduint l'ús d'aigua dolça i recuperant energia, nutrients i materials de l'aigua.
  • Una xarxa de nou living labs es distribueix per Europa i està dirigida per les principals empreses de serveis d'aigua, per a proporcionar entorns operatius reals i a gran escala i implementar innovacions tecnològiques i nous mètodes de governança de l'aigua

 

El passat 9 de setembre es va presentar el projecte europeu Resilient Water Innovation for Smart Economy - REWAISE, dins del programa d'investigació i innovació Horizonte 2020. L'objectiu de REWAISE és crear un nou “ecosistema intel·ligent de l'aigua”, que done com a resultat un cicle hidrològic sostenible i lliure de carboni, en línia amb el concepte d'economia circular resilient, recuperant energia, nutrients i materials de l'aigua.

Per a adoptar aquest concepte i emfatitzar el vertader valor de l'aigua, el projecte desenvolupa una plataforma digital intel·ligent per a solucions descentralitzades i presa de decisions, involucrant a totes les parts interessades rellevants en living labs per a compartir les millors pràctiques i facilitar la co-creació.

El projecte serà dut a terme per 24 entitats d'11 països europeus diferents, liderades per Aqualia, per a treballar juntes durant els pròxims 5 anys amb la finalitat de canviar el paradigma d'una economia de l'aigua lineal a una circular. REWAISE revelarà el valor total de l'aigua, considerant tres factors tècnics, econòmics i socials clau per a generar:  

  • valor en l'aigua, mitjançant l'extracció i ús beneficiós de substàncies dissoltes com a nutrients, minerals, productes químics i metalls, així com matèria orgànica i energia, presents en corrents d'aigües pristines i usades.
  • valor de l'aigua, que expressa la importància de l'aigua per a les activitats econòmiques i negocis relacionats del sector de l'aigua, en particular les PIME.
  • valor a través de l'aigua, considerant els aspectes socials, de salut i benestar de l'aigua, ja que possibilita quasi totes les nostres activitats econòmiques, i la majoria dels productes tenen una petjada hídrica significativa: l'energia i el transport depenen d'això.

 

Amb l'ajuda d'una xarxa de 9 living labs, distribuïts per tota Europa i agrupats en 3 hubs en les principals zones climàtiques europees (mediterrània, atlàntica i continental), REWAISE demostrarà en entorns operatius de la vida real les innovacions tecnològiques i els nous models de governança de l'aigua reeixits. A través d'aquests living labs, REWAISE millorarà el compromís social, adaptarà les barreres normatives, eliminarà els obstacles per a les cadenes de valor sostenibles i desenvoluparà eines digitals comunes en un enfocament holístic d'una societat intel·ligent quant a l'aigua. Els conceptes seran escalables i replicables a altres municipis i serveis públics a Europa i a tot el món, el que permetrà optimitzar l'assignació de recursos i la creació de valor en el cicle de l'aigua.

 

El grup d'investigació CALAGUA-UV, dirigit per la professora Aurora Seco, col·laborarà dins del projecte en l'aplicació del nou concepte de Bioreactors Anaerobis de Membrana (AnMBR) per a aconseguir plantes de tractament d'aigües residuals amb autosuficiència energètica, així com en l'avaluació de les impactes socials, legals, econòmics i ambientals del projecte

 

Amb una contribució de la UE de 15 M EU, REWAISE crearà nous nínxols de mercat i fomentarà el creixement de les PIME mobilitzant inversions relacionades amb l'aigua, com el Fons Mundial per a la Innovació de l'Aigua, i vinculant als usuaris amb necessitats específiques d'aigua, incorporant models econòmics i avaluacions de sostenibilitat com l'anàlisi de cicle de vida, de costos o de riscos. S'impulsaran nous negocis relacionats amb l'aigua mitjançant la millora de l'absorció pel mercat de noves matèries primeres produïdes i la facilitació de la logística de productes reciclats, portant també a la realitat processos innovadors per al tractament de l'aigua i la producció d'energia.

 

El Consorci

REWAISE serà executat per 24 entitats europees de Bèlgica, Croàcia, República Txeca, França, Irlanda, Itàlia, Polònia, Espanya, Suècia i Regne Unit. Aquestes entitats són expertes en els diferents sectors involucrats en el projecte: aigua, energia, governança local, capital de risc i experts empresarials, investigació i serveis auxiliars.

Les entitats són: AQUALIA, SEVERN TRENT WATER, VA SYD, AQUANET, EUROPEAN NETWORK OF LIVING LABS, HIDROTEC TECNOLOGIA DEL AGUA, MALMO STAD, POLYMEM, RESOURSEAS, BLUETECH, AQUAPORIN, WE&B, ENVIRONMENTAL MONITORING SOLUTIONS, SOLAR WATER, INSTYTUT EKOLOGII TERENOW UPRZEMYSLOWIONYCH -IETU, UNIVERSITAT DE VALENCIA, TECHNICKA UNIVERZITA OSTRAVA, FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RACUNARSTVA, CETIM, COVENTRY UNIVERSITY, LUNDS UNIVERSITET, POLITECHNIKA POZNANSKA, PKF ATTEST INNCOME y la UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PALERMO

 

Contacte de premsa

rewaise@inncome.es

Jaime Lara Sánchez | 0034 689 889 939 | jaime.lara@inncome.es

Garbiñe González | 0034 666 357 054 | garbine.gonzalez@inncome.es