University of Valencia logo Logo Equality Unit Logo del portal

La Universitat de València s'ompli d'Orgull

 

El 28 de juny se celebra el Dia internacional de l'Orgull LGTBI, data en què es commemoren els disturbis de Stonewall (Nova York, EUA) de 1969. La Universitat se suma a aquesta celebració des de 2017 hissant la bandera de l’arc de Sant Martí en els seus edificis i amb una programació cultural que per primera vegada serà online i en xarxa amb altres Universitats. 

La Universitat de València, a través de Diversitats, se suma a la celebració de l'Orgull per a visibilitzar i impulsar les accions d'inclusió de tota la diversitat que existeix en la comunitat universitària i contribuir així a la superació de discriminacions i estereotips. Per això, la bandera LGTBI onejarà també enguany en els edificis del Rectorat, del Centre Cultural La Nau i en l'edifici històric del campus d'Ontinyent. La vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, anima a la comunitat universitària a sumar-se als actes organitzats amb motiu d'aquesta celebració i convida a l'estudiantat, PAS i PDI a ser centre actiu d'aquest Orgull Universitari.

Arran de l'aprovació del Protocol d'atenció a la identitat i a l'expressió de gènere en juny de l'any passat amb motiu de l'Orgull, l'equip de Diversitats ha estat immers en el procés d'elaboració del futur Pla de Diversitats, per la qual cosa va encarregar la realització d'un Diagnòstic en matèria de diversitat LGTBI i ètnicocultural entre l'alumnat de la Universitat, elaborat per l'equip d’investigació MIDICO, i s'ha redactat un Reglament de Comissió de Diversitats, que després del vistiplau de la Comissió d'Estatuts d'aquesta Universitat, va ser aprovat en Consell de Govern el dimarts 23 de juny.

En paral·lel i per a implicar en el procés al major nombre de persones, es crearan també grups de treball que assessoraran en el disseny de les polítiques institucionals en matèria de diversitat afectivosexual, de gènere, familiar, ètcnicocultural i religiosa. Si tens interés a participar, pots escriure a diversitats@uv.es.

Durant el confinament l'equip de Diversitats s'ha sumat a la convocatòria COST Action: LGBTI+ Social and Economical (in)equalities, de la qual ja forma part de l'equip nacional i ha concorregut també a dues convocatòries europees amb dos projectes: un liderat per la Università di Foggia, dins la convocatòria “KA2 - Cooperation for innovation and the exchange of good practices” i liderant un projecte europeu en col·laboració i coordinació amb altres universitats públiques espanyoles dins de la convocatòria REC (Rights, Equality and Citizenship programme). Fruit d'aquest treball, naix la idea d'organitzar entre les diferents Universitats una programació conjunta i online per a celebrar l'Orgull.

 

Orgullo Universitario

 

El Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, a través de Diversitats, ha impulsat el “Orgullo Universitario”, el primer programa d’activitats organitzat pel Grup de treball estatal de Diversitat LGTBI en les Universitats, que va arrancar en maig passat, i que ha coordinat la Universitat de València junt amb les Universitats de Granada, Salamanca, Oviedo i la Complutense de Madrid.

Com destaca la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, “les universitats no han volgut deixar passar la oportunitat de commemorar la celebració de l’Orgull tot i les circumstàncies, i han aprofitat el fet que totes les activitats siguen online per a organitzar una programació conjunta interuniversitària”. Com explica la vicerectora, la programació va arrancar el passat dilluns 22 de juny, quan la Universitat va lluir la bandera multicolor als seus edificis emblemàtics i col·lectivament es va llançar la campanya de sensibilització “SOMOS HETERO(GÉNEAS)”, fent-se ressò del lema de la FELGTB "2020, Dones LTB: Sororitat i Feminisme".

El programa interuniversitari incloïa activitats virtuals de matí (taules redones) i vesprada (diàlegs), que s’emetien en directe des del canal de Youtube de Diversitats de la Universitat, on es pot trobar un repositori amb les gravacions de tots els debats. Així, a les taules redones es varen presentar els resultats del projecte europeu ADIM sobre diversitat LGBTI en l'àmbit laboral i universitari (UCM, USAL); projectes d’investigació en curs en l’àmbit de l’educació (UVEG, UAB), el turisme (UPO), la infància (UdG) o l’arxiu queer (UB); màsters i programes de doctorat de diferents universitats espanyoles en matèria de diversitat LGBI (UAB, USAL, UCM, UMH) i, finalment, les línies de treball i reptes plantejats pel Grup de Diversitat en les Universitats, on va participar Ruth Mestre, cap d’iniciatives de Diversitat de la Universitat de València junt amb els responsables de la UGR i la USAL.

Ruth Mestre, cap d’iniciatives de Diversitat de la UVEG comenta: “La taula redona amb els companys de la UGR i la USAL va ser molt interessant, perquè aquesta primera conversa va posar de manifest reptes, estratègies i preocupacions comunes. Tot i que ja ho intuíem, va quedar clar que la via de la cooperació és molt pertinent i ens ajudarà a construir i consolidar el dret a l’educació universitària sense discriminació cap a les persones LGTBIQ+ a les universitats públiques. Crec que és molt bona notícia que la UVEG hi participe de manera rellevant des de l’inici i que estem liderant part dels projectes que a escala estatal estan emergent. L’Orgull Universitari ens ha demostrat que hi ha necessitat de treballar en xarxa, clar, però també moltes possibilitats, moltes ganes i moltes sinergies.”

A les vesprades, i en el format de diàlegs, la programació proposava converses sobre el dret, els drets i els estudis jurídics; les persones LGBTI a les disciplines STEM; la representació de la comunitat LGTBIQ+ als audiovisuals o quins reptes hi trobem encara als esports i l’educació física. Un dels temes analitzats per Marina Echebarría Sáenz de la UVA i Toni Duran de la USAL va ser el polèmic argumentari del PSOE, coincidint ambdues en la necessitat d’aprovar una legislació específica i despatologitzant, que garantisca els drets de les persones trans i de la resta del col·lectiu LGTBI. Al Diàleg STEM, Juani Bermejo, de la URG i Nuria de las Heras, de Girls4STEM, van parlar des de la seua vivència personal com a científiques LGTBI i de la importància de tindre referents. Aquesta també va ser una qüestió abordada entre altres als diàlegs sobre l’Audiovisual i l’Esport arran la recent eixida de l’armari de Pablo Alborán, on van participar activistes com Mario de la Torre de la UGR,  Lucía Vázquez de la UCM,  Javier Gil de la UVEG, i Liván Soto de la UGR.

Finalment, i pensant que les circumstàncies del pròxim curs seran especials i complexes per als qui estan ara a les portes de la EBAU, des de la coordinació del “Orgullo Universitario” es va organitzar un Diàleg interuniversitari de bones pràctiques en serveis que les universitats han ficat en marxa per acollir la diversitat, una vegada finalitzades les proves de la EBAU. La idea era mostrar al futur estudiantat que les universitats són acollidores  i estan obertes al col·lectiu LGBTI; que hi trobaran diferents recursos que els faran la vida més fàcil. Entre altres, es va parlar de l'existència dels procediments de canvi de nom per a l'estudiantat trans; els protocols contra les violències masclistes i assetjaments discriminatoris; l'existència de banys inclusius o les vies de participació en la vida universitària; amb la participació de col·lectius d'estudiants i altres membres de la comunitat universitària de diferents universitats públiques espanyoles.

 

- Trobaràs un repositori amb les gravacions de tots els debats al nostre canal de Youtube de Diversitats, i fent clic a l'icona de cada sessió:

 

Cartell Mesa ADIM Cartell Mesa Investigacions Cartell Mesa Titulacions

Cartell Mesa Grup de treball Cartell Diàleg Dret Cartell Diàleg STEM 

Cartell Diàleg Audiovisuals Cartell Diàleg Educació Física Cartell Diàleg Recursos LGTBI