University of Valencia logo Logo Equality Unit Logo del portal

.
.
.
.
.
.

Jornada les bretxes de gènere: desigualtats salarials, de cura i de gestió del temps

  • May 19th, 2016
El Claustre de La Nau

La Unitat d’Igualtat va celebrar ahir, dilluns 23 de maig a l’Aula Magna de l’edifici cultural La Nau, una Jornada de debat sobre les Bretxes de Gènere: salarials, de cura i de gestió del temps.

Currículums persones ponents

Escola de Pallassos "Los hijos de Augusto"

Fotografies realitzades pel fotògraf Miguel Lorenzo

La bretxa salarial és un objecte d'estudi cada dia més abordat en les investigacions de gènere. Hi ha múltiples dimensions que poden relacionar-se directament o indirectament amb aquesta temàtica: els diferents usos del temps de dones i homes, problemes de conciliació de la vida personal, familiar i laboral i la coresponsabilitat entre tots dos sexes, així com la igualtat d'oportunitats i els obstacles a la incorporació de les dones als òrgans de presa de decisió. Analitzar totes les arestes d'aquesta problemàtica de les desigualtats salarials ens condueix a parlar en plural de “les bretxes de gènere”, on quedarien incloses tant la bretxa salarial, la bretxa d’atenció i la bretxa del temps propi.

La realització d'aquesta jornada ens ha permés abordar aquestes temàtiques a la Universitat de València, ha sigut una oportunitat per compartir coneixement i experiència de les persones que fan recerca i són capdavanteres en la matèria. En concret, la professora Capitolina Díaz Martínez i el professor Carles Xavier Simó Noguera, tots dos de la Universitat de València, han codirigit un projecte europeu[1] per estudiar la bretxa salarial i de treball familiar i domèstic en l'àmbit de les desigualtats de gènere, que aglutina en total set institucions -Universitat de València, Complutense de Madrid, Autònoma de Barcelona, Universitat del País Basc, Politècnica de Cartagena, Universitat d'Islàndia i el Centre Noruec de Recerca Social. En la primera taula rodona han intervingut algunes de les persones que han participat en aquest projecte exposant els resultats i les conclusions. En la segona taula rodona han participat els actors socials del món sindical i empresarial, parlant de la bretxa salarial des d'una visió més professional. A més, hem comptat amb la presència de la Directora General de Treball i Benestar Laboral de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, posant de manifest la posició de l'administració pública per fer front al problema de la bretxa salarial.

La Jornada ha sigut gravada i retransmesa en directe pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València en el següent enllaç: Jornada Bretxes de Gènere. S’editarà un vídeo per a que tinga una major difusió.

ORGANITZACIÓ

Unitat d’Igualtat de la Universitat de València. 

Amb la col·laboració del grup GéneroenCiencia del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. 

FINANÇAMENT

Per realitzar aquesta activitat, la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València  disposa del finançament obtingut en el marc de la convocatòria del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per a la realització de postgraus oficials en estudis de gènere i activitats de l'àmbit universitari relacionades amb la Igualtat d'oportunitats entre dones i homes. BOE núm. 152, de 26 de juny de 2015.

 


[1] El programa que es presenta està vinculat al projecte d’investigació “La bretxa salarial i la bretxa d’atenció. Dos factors de desigualtat de gènere” (Referència núm. 128-CNBR025), que codirigeixen Capitolina Díaz Martínez i Carles Xavier Simó Noguera i que està subvencionat per l’Institut de la Dona, i té el cofinançament del Mecanisme Financer de l'Espai Econòmic Europeu (EEA Grants).

Images: