Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació Logo del portal

La Universitat de València ha acollit una setmana d'actes per a visibilitzar la dona i la xiqueta en la ciència

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 15 de febrer de 2019
Investigadores de la Universitat de València.
Investigadores de la Universitat de València.

La Universitat de València ha celebrat, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i de la Xiqueta en la Ciència, l’11 de febrer, una setmana d’actes en diversos espais de la institució.

Les activitats programades durant el cicle Dones i Ciència al Botànic entre el dimarts 12 i el divendres 15 de febrer han tingut com a fil conductor la visibilització de les científiques del present i del passat, i fomentar l’accés als àmbits científics i tècnics de dones i xiquetes. 

El cicle ha finalitzat divendres amb l’espectacle de teatre científic Científicas: pasado, presente y futuro, dirigit a xiquetes i xiquets d’entre 8 i 14 anys i on cinc investigadores de la Universitat de Sevilla han donat vida a cinc investigadores del passat per convidar a a espectadores i espectadors a formar part del món de la ciència. La sesió ha sigut a l'Auditori Joan Plaça, a les 11 hores (sessió escolar) i a les 18 hores (sessió familiar, entrada lliure). 

 

Xarrades a instituts de Secundària

A més, durant aquesta setmana de l’11 al 15 de febrer, i dins del projecte SWI@València, alumnes de la Universitat imparteixen xarrades per diferents instituts de secundària. Les alumnes que impartiran les xarrades, i que cursen estudis de grau en les facultats de Biologia i Farmàcia són: Paula Galarza, Miriam Meléndez, Cintya González, Paula Chuliá, Sara Borràs, Lora Stefanova, Belén Arnau i Claudia Soriano.

 

Facultat de Física

D’altra banda, a la Sala Lise Meitner de la Facultat de Física, dijous 14 a les 12.30 hores va tindre lloc la projecció del documental ¿Dónde están las mujeres?, elaborat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i que tracta l’escassa presència de les dones en posicions de responsabilitat en la ciència. Al centre també s’ha pogut vore des del 4 de febrer i fins l’11 el mural-collage Troba Científiques en Física davant de la Secretaria del centre, el qual anima l’alumnat i professorat a trobar i visibilitzar científiques

 

Al Jardí Botànic

Aquest dijous en l'Auditori Joan Plaça (19 hores) la taula redona “Aprofitar tot el talent. Polítiques d’Igualtat i Ciència” ha reunit científiques en actiu amb responsables polítiques i universitàries per a posar el focus en com fer front a l’escletxa de gènere en ciència. La periodista Pilar Almenar ha sigut l’encarregada de moderar la taula, on participaren Elena Martínez, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València; Josefina Bueno, directora general d’Universitat, Investigació i Ciència; Eva Barreno, botànica i investigadora; Mariam Tórtola, física i investigadora, i Teresa Samper-Gras, sociòloga i investigadora.

D'altra banda, dimecres va haver una conferència impartida per l'astrofísica Elena Denia (“Calculadora de estrellas”) i una altra per la científica titular del CSIC Olga Mena (“Invisibles en el Cosmos”). Simultàniament, Ana Beltrán Porcar realitzarà una intervenció artística inspirada en el contingut de les xarrades.

Aquest dimarts, al cicle Dones i ciència al Botànic, les conferències les varen impartir la biòloga Olga Mayoral (“De la botánica de campo a la didáctica de las ciencias”) y la investigadora de l’Institut de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana Rosa Porcel (“¿Alimentos “naturales”?”). 

 

Informe “Científiques en xifres 2017”

La rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, va participar a Madrid dilluns dia 11 en els actes que organitza el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència i que s'organitza conjuntament entre la Unitat de Dones i Ciència del Ministeri i la Federació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). La secretaria d'Estat d'Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació, Ángeles Heras, va presentar l'informe “Científiques en xifres 2017” que analitza la presència de les dones en els diferents àmbits i nivell del ciència a Espanya, amb especial atenció a la cursa investigadora en universitats i organismes públics d'investigació.

Segons aquest informe, la presència de dones continua sent escassa en la categoria de major rang (grau A) en la carrera investigadora, mentre que sí que hi ha equilibri de gènere en les altres categories investigadores (graus B, C i D). D'altra banda, en el procés d'acreditació a càtedres, les taxes d'èxit de dones (47%) i homes (48%) són pràcticament igual.

Els actes al Ministeri de Ciència es van completar amb dues taules rodones: “La carrera investigadora de les dones en ciències i enginyeries” i “Iniciatives de foment de vocacions STEM o de promoció de la igualtat i visibilitat de científiques i tecnòlogues”.

 

II Jornada Dones en Neurociència

A més, a partir de les 12 hores, i dins la II Jornada de Dones en Neurociència tingueren lloc les Xarrades de Neurociència per a tothom, que es feren simultàniament a la Sala Darwin de la Facultat de Farmàcia i l’Aula Magna de la Facultat de Medicina. Les neurocientífiques que van impartir les conferències són María Abellán, Sandra Fernández, Carmen Agustín, Carla Sanchis, Marta Torrens, Alicia González, Raquel García, Ana Lloret i Anna Carballo.

A la vesprada, a la Facultat de Medicina i Odontologia hi va haver la sessió “La visibilització de les dones en l’educació científica”, que va estar inaugurada per la rectora Mª Vicenta Mestre. La rectora recordà la importància de fer visibles les dones en la ciència, "i això supossa també fer polítiques de corresponsabilitat per a que les investigadores puguen continuar eixa progressió professional quan voluntàriament decideixen ser mares".

Aquesta part de la II Jornada Dones en Neurociència va constar d’una conferència de Tayra Lanuza (“Mites, heroïnes i falsedats: els riscos de repetir vells errors en reivindicar el paper de les dones en la Història de la Ciència”) i una taula redona amb Anna Carballo, Rafael Crespo, Ana Lluch i Tayra Lanuza, moderada per Rocío García. A les 18.45 va estar la presentació de l’exposició itinerant “Creadores: Dones en Ciència” i finalment, a les 19 hores es van lliurar els premis del concurs Dones en Ciència.

 

Masterclass de l'IFIC

Per al mateix dilluns 11, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) programà una masterclass on 75 estudiantes de Batxillerat de vint-i-cinc centres educatius valencians anaren a la Facultat de Física per a fer, guiades per investigadores de l’Institut, una pràctica amb dades reals. A la vesprada i des del Parc Científic, connectaren per videoconferència per a compartir els resultants amb altres alumnes que feren el mateix exercici a Santiago de Compostela, Barcelona, Londres i Heidelberg. A més, la investigadora Mariam Tórtola i Ana Peñuelas, estudiant doctoral, impartiren xarrades a centres educatius de tota la Comunitat.

 

Comunicació de la CRUE

Amb motiu d'aquest dia internacional, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) va destacar dilluns 11 en un comunicat que “la plena participació de la dona en tots els camps científics és indispensable per al desenvolupament complet d'un país i, per això, tot sistema educatiu de qualitat ha d'impulsar l'eliminació dels obstacles que dificulten l'equilibri entre dones i homes”.

“Trencar els estereotips i rols de gènere en les etapes educatives més primerenques és essencial per no condicionar les decisions que les futures universitàries hauran de prendre. I és ací on la comunitat universitària ha de ser proactiva. Més xiquetes i dones en la ciència ens brindaran a tota la societat solucions més sòlides, més creatives i més eficients. És obligació de la Universitat”, va asseverar la CRUE.

 

11è Databeers VLC

En un ambient més distés, el Centre de Cultura Contemporània Octubre va celebrar dijous 7 a la vesprada l’11è Databeers, on la ciència de dades i la cervesa varen conviure en el mateix espai. L’esdeveniment, organitzat per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) juntament amb el col·lectiu Databeers i el CCC Octubre, va tractar de forma relaxada i divertida la ciència de dades amb diferents xarrades d’expertes. Hi van participar Pilar Domingo-Calap (I2SysBio), Rosa Arroyo (Casfid), Anabel Forte (Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la Universitat) i Silvia Rueda (Departament d’Informàtica de la ETSE-UV).