Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació Logo del portal

Entrevista amb Andreu Martínez Cerezuela, primera posició FIR 2021 i graduat de la Facultat de Farmàcia de la UV

  • 27 de maig de 2021
Image de la noticia
Andreu Martínez

Hem tingut la sort de xarrar i entrevistar a Andreu Martínez, graduat de la nostra Facultat de Farmàcia i número 1 del FIR enguany.

Està a punt de triar especialitat i ens comenta que enguany han canviat la manera d'adjudicar les places. Mentre que altres anys l'elecció era pública i ordenada en funció de la teua posició FIR, enguany es realitza enviant un llistat de preferències, que impedeix modificar la teua elecció en funció del que trien aquells que van per davant teua. Coincidim que és una manera de triar plaça menys transparent. Després de discutir el tema, comencem l'entrevista:

-           Primerament volíem donar-te l'enhorabona per haver tret el número 1 del FIR 2021 de tota Espanya (i a la primera!).

Moltíssimes gràcies.

-           La primera pregunta és... per què vas decidir ser farmacèutic? Ho tenies clar des del principi?

No, no ho tenia gens clar. Sóc de prendre les decisions en l'últim moment i eixa decisió també la vaig prendre a l’última hora, just en el moment de triar. Des de sempre m'han agradat les Ciències Biològiques i les Ciències de la Salut, i abans de triar la carrera vaig estar dubtant entre diverses opcions: Bioquímica, Biologia, Farmàcia... Al final em vaig decantar per Farmàcia, entre altres coses, per totes les eixides laborals que ofereix.

-           Esperaves traure una posició tan bona?

Doncs no sé què dir-te. Abans de fer l'examen estava bastant convençut que tindria plaça, ja que portava l'estudi bastant bé, però clar, no tenia idea de com en va anar a l’eixir. Quan vaig acabar l'examen vaig començar a tindre més dubtes, perquè em va semblar bastant difícil. Vaig eixir sense tindre ni idea de què anava a passar, i així vaig seguir fins que van eixir les primeres estimacions de resultats.

-           Què et va passar pel cap quan et vas assabentar de la notícia?

En conèixer el resultat?

-           Sí

El primer que vaig sentir va ser un gran alleujament, perquè les setmanes anteriors havia acumulat bastant ansietat. Després va vindre molta alegria, i ho vaig celebrar amb la meua família i amb els meus amics. Ja més tard, en acostar-se el moment de triar plaça, vaig començar a calfar-me el cap de nou davant totes les possibilitats, però bé, això és una altra història.

-           Quin ha sigut el teu secret?

No crec que hi haja cap secret, simplement estudiar tot el que es puga i el millor que es puga. Jo no vaig fer cap cosa diferent del que van fer la resta de les persones que es van presentar amb mi. Crec que, seguint la planificació de l'acadèmia el més estrictament possible, es pot traure plaça. Si no és a la primera, a la segona. La clau és ser constant i no perdre de vista quin és l'objectiu.

-           Com quantes hores estudiaves al dia?

El que ens recomanaven des de la meua acadèmia eren 14 hores diàries d'estudi. Crec que jo no vaig arribar a estudiar aqueixes 14 hores ni tan sols al final, era incapaç de traure'ls partit. Durant els últims mesos estudiava unes 12 o 13 hores. Al final, el nombre d'hores diu bastant poc de la qualitat de l'estudi. L'important és aprofitar temps que es passa enfront dels apunts.

-           Total, que molt d'estudi i molta constància.

Sí, es tracta d'això. El problema és que al final són molts mesos d'estudi, i a poc a poc et vas desgastant. El que cal intentar és trobar la motivació per a seguir avant, no té més.

-           Quina especialitat vols triar i on vols fer-la?

Ara mateix estem a punt de fer l'elecció. El més probable és que trie Anàlisis Clínics o Bioquímica Clínica, i segurament em quedaré a València. Encara no tinc del tot clar en quin hospital.

-           Per què Anàlisis Clínics o Bioquímica Clínica, què és el que et crida?

La bioquímica m'ha cridat l'atenció des de sempre. Les assignatures de bioquímica en la carrera em van agradar, des de segon, fins a Bioquímica Clínica en quart, i sobretot l'optativa de Bioquímica Clínica i Patologia Molecular en cinqué. A partir d'ací vaig començar a investigar més sobre l'especialitat, i, després de visitar els serveis d'Anàlisis Clínics de diversos hospitals, crec que m'agrada el que es fa allí. Em resulta molt interessant l'aplicació dels coneixements sobre bioquímica, fisiopatologia i altres disciplines al treball d'un laboratori clínic en un hospital.

-           Penses que la Facultat de Farmàcia prepara bé per al FIR?

A veure, crec que la formació amb la qual eixim de la carrera és bona com a base per a posar-se a estudiar per al FIR, però òbviament no per a presentar-se directament a l'examen. Seria impossible traure plaça, quasi un suïcidi, eixint de qualsevol facultat. Cada any el llistó sembla que està més alt, per la qual cosa la preparació posterior és fonamental. Així que sí, crec que en la Facultat obtenim una base de coneixements suficient, però pense que el factor determinant és el període d'estudi dedicat en exclusiva a la preparació del FIR.

-           Guardes bon record de la Facultat de Farmàcia?

Sí, la veritat és que sí. Me n'he anat amb bons records, de companys, i també de professors.

-           Algun record en concret? Alguna cosa que et vinga al cap?

No sé, anècdotes concretes no em venen al cap, però tinc molt bon record sobretot de l'últim any, a pesar que va ser el més dur i que va quedar interromput pel tema de la pandèmia. Tinc molt bon record de les classes de les optatives d'aqueix any, sobretot de Bioquímica Clínica i Patologia Molecular, tant per l'assignatura en si com pels companys i per la professora, Pilar López. En el segon quadrimestre, vaig fer les pràctiques en La Fe (en el servei de farmàcia) i el TFG en el laboratori de Nadezda Apostolova, i durant aqueixos mesos vaig conéixer a gent que em va aportar molt a tots els nivells, i de la qual també guarde molt bon record. En general, l'últim curs va ser un desastre per la pandèmia, però per tota la resta, va ser el millor període del meu pas per la facultat.

-           T'ha afectat la pandèmia especialment en la teua trajectòria, per a bé o per a mal?

Sí, com a quasi tothom. Per a començar, vaig haver de deixar el TFG per a setembre perquè no vaig poder continuar treballant en el laboratori, així que se'm va allargar la fi de carrera fins al cap de l'estiu. Després, a l'hora de posar-me a estudiar el FIR, les classes de l'acadèmia es van reduir a la via telemàtica, com supose que també va passar a la facultat. Simplement pel fet de no estar en classe en contacte directe amb altres estudiants, l'estudi es va tornar molt més monòton. Tot es va reduir a estar a casa davant dels apunts durant els mesos d'estudi. L'organització dels exàmens també es va veure afectada, evidentment, la data de l'examen es va retardar… Però bé, al final tot es va poder superar.

I ací acabem l'entrevista amb Andreu Martínez. Ha sigut una estona molt agradable. Des de la Facultat de Farmàcia, agraïm profundament la seua disponibilitat i amabilitat.