Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Logo del portal

.
.
.
.
Jornades
Història de la traducció no literària

Traducció i ensenyament a Espanya (segle XIX)

La traducció tècnica i científica del francès a l'espanyol a Espanya durant el segle XIX és una activitat de naturalesa social (i.e. amb repercussions per al conjunt de la societat) i no solament textual. El saber tècnic, el científic, l'històric, el filosòfic, etc. s'ofereixen en el país perquè es jutgen necessaris per al seu desenvolupament, permetent o, almenys, afavorint la modernització en activitats, entre unes altres, científiques, industrials, agrícoles i institucionals.

El camp de l'educació a Espanya, també de naturalesa social, és especialment revelador de la demanda de traduccions d'aquest àmbit: molts textos didàctics traduïts provenen de França, país que des del principi de segle va ser objecte de canvis notables des del punt de vista tant de l'organització de l'ensenyament com del seu contingut.

En aquestes jornades, l'objecte d'estudi seran els manuals i textos didàctics en general traduïts del francès a l'espanyol en el segle XIX. 

Es pretenen obrir algunes perspectives sobre el paper social i cultural exercit per la traducció de textos lligats a l'ensenyament. Sembla interessant també procurar relacionar les variacions o les adaptacions que van patir els originals forans i les causes de les 

mateixes para, finalment, procedir a un examen d'aquest fenomen de transferència tècnica i científica, tant des de la demanda com des de la recepció de textos en l'àmbit de l'educació a Espanya en el segle XIX.

 

Període de l'esdevenimentDe 19 de novembre de 2018 a 21 de novembre de 2018. Dilluns, dimarts i dimecres de 09:30 a 13:00.

 
 
Lloc de realització

Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència "López Piñero". Palau de Cerveró. Sala de conferències.

 
Organitza

Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (Julia Pinilla, Natalia Campos,Noelia Micó, Mª Elena jiménez), IHMC.

 

Contacta mrile@uv.es