Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Logo del portal

.
.
.
.

Literatura i societat: tribunes i mitjans per a la difusió literària

  • 14 de març de 2018
espiral de llibres

El 26 de març, de 16 a 20 hores, a la Sala de Juntes de la FFTiC.

La jornada es proposa com una reflexió, des de diferents àmbits, sobre les maneres i els recursos per a dur a terme la difusió de la cultura literària en la societat valenciana.

La difusió del patrimoni literari d'una col.lectivitat té com a funció preservar l'herència cultural rebuda, però també contribuir a cohesionar la comunitat amb uns referents identitaris compartits que integren els individus, els reforcen l'autoestima i el sentit de pertinença al grup. Es, per tant, una responsabilitat de les institucions públiques, però també d'institucions privades, en àmbits molt diversos: cultura, educació, mitjans de comunicació, empreses editorials, entitats i fundacions, etc.

Una societat necessita compartir mites i referents que representen la identitat, els valors i els símbols en què es reconeixen els seus individus. El món global actual, caracterizat per la multiculturalitat, la immediatesa en la comunicació, la renovació contínua de missatges i imatges, la saturació de la informació, etc., no invalida de cap manera la necessitat de preservar el patrimoni cultural heretat. El llegat cultural ha de servir com a base necessària per a construir una identitat pròpia, permeable i oberta a la convivència amb cultures diferents, però sense diluir-se ni deixar-se aniquilar pels colonialismes dels grans imperis culturals que, sense una tradició i uns referents particulars, ens conduirien a l'aculturació i la despersonalització. La cultura pròpia és la millor aportació que cada comunitat pot fer a la multiculturalitat de l'era global.

La literatura és una formalització del lleguatge que construeix mons imaginaris, imatges idealitzades de la realitat i cròniques dels fets i dels temps, que expressa emocions i articula pensaments, que alimenta la necessitat de contar històries i elaborar ficcions, que pot fascinar amb el so i el ritme de les paraules. Totes aquestes condicions la converteixen en un valuós instrument per a mirar i entendre el món, però també per a generar vincles emocionals entre els individus i el seu entorn.

Llista d'enllaços: