Logo de la Universdad de Valencia Logo Facultad de Filosofía y Ciencias de la Educación Logo del portal

El professor Joan María Senent rep el premi Manuel Castillo 2018 en l'àmbit de la cooperació i el desenvolupament humà

  • 16 abril de 2019
Image de la noticia

Per Resolució de 2 de juliol de 2018 del Vicerector d'Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València es va convocar la IX Edició dels Premis Manuel Castillo la convocatòria dels quals pretén estimular la investigació acadèmica i periodística en l'àmbit de la cooperació i el desenvolupament humà. També pretén reconéixer i difondre els resultats de més interés per a la societat espanyola, i especialment la valenciana, sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles en el món.

Manuel Castillo, Llicenciat en Filosofia i Lletres, va ser un destacat docent i filantròpic que va donar suport a obres socials tan destacades com el Reformatori de Joves de Godella, l’Associació Valenciana de la Caritat o diversos asils d’ancians. A més, va promoure nombroses iniciatives editorials i periodístiques a València, on va arribar en 1919, sent col·laborador d’El Mercantil Valencià’ i ‘La Veu Valenciana’. En finalitzar la guerra civil espanyola, és va exiliar amb la seua família a Tolosa (França) i posteriorment a Mèxic. Allí va desplegar un important quefer cultural amb la comunitat d’exiliats republicans valencians.

A la vista de la deliberació del jurat dels premis, El Vicerector d'Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, fent ús de les atribucions que li confereix l'article 37.6 del Reglament d'Execució Pressupostària de la Universitat de València per a 2017, així com la Resolució de 5 de juliol de 2018 (DOGV núm. 8334 de 9 de juliol de 2018), del Rectorat de la Universitat de València, per la qual s'aprova la delegació de funcions en els Vicerectors i les Vicerectores, la Secretària General, el Gerent i altres òrgans d'aquesta Universitat; i d'acord amb els Estatuts de la Universitat de València, aprovats pel Decret 128/2004, de 30 de juliol, de la Generalitat Valenciana, la Llei 1/2015 de la Generalitat Valenciana d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i el seu Reglament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol; ha resolt concedir el Premi Manuel Castillo 2018 de la IX Edició en la categoria d'Iniciatives “Luis Vives” de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València, dotat amb diploma, guardó i un exemplar de l'obra Tractat de Socors dels Pobres de Luis Vives, en la modalitat de personal docent i investigador al professor Joan Maria Senent Sánchez del Departament de Educació Comparada i Història de L’Educació de la nostra facultat. 

L'acte protocol·lari de lliurament dels Premis Manuel Castillo 2018 va tindre lloc el passat 13 de març de 2019 a les 12:00h a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau. A l'acte van assistir la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre; el Vicerector d'Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, Carles Padilla; la directora general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, Antonia Moreno; del marmessor llegat Manuel Castillo, José María García; de la professora de la Universitat, Nuria Tabanera; i de la delegada de la rectora per a Cooperació, Carmen Lloret.

Al seu discurs, la rectora Mª Vicenta Mestre, qui va recordar que la UV ha sigut i és actualment una institució compromesa socialment, va valorar molt positivament aquests premis ‘en un moment de sorgiment de moviments contraris al foment de valors tan centrals com la solidaritat, la cooperació i la justícia social entre els pobles’. A més, la rectora va asseverar que en aquesta novena edició, el llegat de Sr. Manuel Castillo s’enforteix, és consolida i és transforma per a prendre noves formes d’expressió dels mateixos principis de solidaritat, justícia social i dignitat pels que va lluitar durant la seua vida’.

El professor Senent que sempre ha abanderat el compromís social tant en l'àmbit del personal com en l'exercici professional va estar acompanyat en l'acte pels seus familiars, representació de l'equip deganal i alguns companys de la Facultat  de Filosofia i Ciències de l'Educació que van voler mostrar-li el seu afecte i reconeixement a una trajectòria  infatigable en matèria d'internacionalització i de cooperació.

Després de lliurament del premi, Senent va voler dedicar en primer lloc unes paraules d'agraïment a la Universitat de València, al Vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació així com a l'àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat i, evidentment, al jurat per la concessió del premi i, també, per tota l'ajuda rebuda en els últims 25 anys en diversos projectes internacionals i programes de cooperació que ha desenvolupat.

El guardonat va expressar també agraïment als companys de la Facultat i del Departament per totes les tasques i activitats realitzades amb el professorat i amb l'alumnat tant a Europa com en el programa específic de mobilitat a Amèrica Llatina. Tot seguit, va dedicar un esment especial d'agraïment a la seua família, la seua dona i els seus cinc fills dels qui va dir “han compartit i també patit, en molts casos, les meues aventures internacionals i de cooperació”.

En la seua intervenció, Joan María Senent va recalcar que “la internacionalització està en la pròpia etimologia de la paraula Universitat. La cooperació internacional ha d'estar present necessàriament en les universitats com a dret i com deure”. Com a dret no solament perquè és una eina d'aprenentatge sinó per l'experiència d'obertura de ment i d'esperit que suposa allò que és diferent. També, com deure i enfront dels estatuts de la pròpia universitat que ens obliguen a treballar pel desenvolupament dels Drets Humans i col·laborar amb aquelles institucions que es dediquen a això.

Senent, va tancar el seu discurs expressant “confiança que la universitat augmentarà el seu esforç per treballar en la internacionalització i la cooperació el que suposa en molts casos flexibilitzar la norma i els procediments per a cooperar amb aquells que són diferents”.

En la Junta de Facultat que ha tingut lloc hui, dimarts 16 d'abril, la degana Rosa María Bo Bonet ha volgut felicitar el professor Senent per la recepció d'aquest merescut premi.