Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

La Fira-Concurs Experimenta acull 4.500 visitants en la seua tretzena edició

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 d’abril de 2018
Image de la noticia

El Museu Príncep Felip de València va acollir aquest diumenge, 22 d’abril, la XIII Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia, amb la visita de 4.500 persones. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València, és una festa de la ciència amb l’objectiu d’acostar la física i la tecnologia a l’estudiantat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general d’una forma creativa i participativa.

El lliurament de premis d’aquesta edició va ser presidit per la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i en Twitter l’etiqueta #Experimenta18 va ser el segon trending topic ahir a València. La meitat de l’alumnat i professorat participant i també la meitat de premis o mencions en aquesta convocatòria de física i tecnologia han sigut per a dones. Els projectes premiats s’exposaran en l’espai d’Experimenta TOP 2018 a Expociència el pròxim 26 de maig, on es registraran vídeos de l’alumnat explicant els seus projectes, els quals es publicaran en Internet.

Els projectes premiats en la categoria “Experiments i Demostracions de Física”, han sigut La cicloide enganya de l’IES Massamagrell per a alumnat d’ESO, i Gravitón contra magneto de l’IES Clot del Moro per a alumnat de batxillerat. Pel que fa als premis en “Aplicacions Tecnològiques”, per a alumnat d’ESO han guanyat Nanotecnologia para limpiar océanos del Colegio Sagrada Familia de Massamagrell (que també va rebre el premi pel vot del públic), i Máquina automática con accionamiento de aire comprimido, de l’IES Bernat Guinovart d’Algemesí va obtindre la distinció per a alumnat de Cicles Formatius de Grau Mitjà. Dins de les diverses mencions d’honor de cada categoria, amb obsequis per als participants, destaquen les donades als projectes de l’IES Benlliure, British School Alzira, San José de la Montaña de Cheste i l’IES Lluís Vives de València.

També, la Universitat de València va lliurar un diploma de reconeixement internacional a tres grups participants del Gymnasium 1517 de Moscú.

Simultàniament a la fira-concurs va estar actiu el taller infantil Fisicalandia, on es varen realitzar muntatges nous: mòbil equilibrista, circuits de plastilina, diàbolo volador, a més de la flor que s’obri i el ludió.

La fira-concurs d’ahir es desenvolupà entre les deu i les tretze hores i participaren més de 300 estudiantes i estudiants acompanyats de quasi 100 professores i professors. D’accés lliure, la fira acollí 93 llocs, amb diferents projectes experimentals construïts per alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius, amb l’ajuda dels seus tutors i tutores. El públic visitant va poder preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, xiquetes i xiquets pogueren acostar-se al taller Fisicalandia, on es construïren i es pogueren entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.

Experimenta, a més de la fira, inclou un concurs per als millors projectes i el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària va valorar el bon funcionament, la correcta comprensió del treball dels concursants i la claredat de les seues explicacions. Hi hagué cinc premis: quatre de 300 euros per cada categoria del concurs segons el cicle d’estudis, i un de 200 al projecte més votats pel públic visitant de la fira, i diferents mencions d’honor.

La coordinadora d’Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València, i el comité organitzador el formen també Miguel V. Andrés Bou, Amparo Pons Martí i Jordi Vidal Perona.

Experimenta té el suport i patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat, l’Institut de Física Corpuscular, l’Ajuntament de València, la Real Sociedad Española de Física, Caixa Popular, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la Delegació per a la Incorporació a la Universitat i la Unitat d’Igualtat de la institució acadèmica, entre d’altres entitats.

 

Premis i mencions:

https://www.uv.es/experimdocs/feria2018/premiats18

 

Fitxes en línea del taller Fisicalàndia:

https://www.uv.es/experimenta/fisicalandia/montajes18