Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

El termini d’inscripció per a la XIII Fira-Concurs Experimenta s’amplia fins l’11 de febrer

  • 1 de febrer de 2018
Edició d'Experimenta l'any 2017

La XIII edició de la Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta ha prorrogat el termini d’inscripció fins la segona setmana de febrer. L’activitat, adreçada a l’estudiantat d’ESO, Batxillerat i cicles formatius, convocada per la Facultat de Física de la Universitat de València, conclourà el proper 22 d’abril amb un acte festiu al Museu de les Ciències Príncep Felipe de València, on s’exposaran els treballs dels participants.

Experimenta va nàixer l’any 2005, amb la intenció d’atraure i involucrar l’estudiantat en l’Any Mundial de la Física d’una manera activa i creativa. El gran acolliment que va tindre la iniciativa va contribuir a que aquesta activitat es convertira en un esdeveniment anual.

L’edició del 2018 pretén convertir els alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau mitjà en actors principals del procés científic i en divulgadors de la ciència. Amb l’ajuda d’un tutor o tutora del seu centre d’estudis, els participants han de preparar un projecte. Finalitzat el termini d’inscripció, el proper 11 de febrer, hauran de mostrar els treballs admesos i explicar-los en una fira oberta al públic, posant de relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, és a dir, entre física i tecnologia.

El comité organitzador de l’esdeveniment recalca que el bon funcionament, la correcta comprensió del treball per part dels concursants i la claredat de les explicacions es valoraran a l’hora d’atorgar els cinc premis que es lliuraran en acabar la fira.  Quatre d’ells estaran valorats en 300€ i el més votat pel públic visitant amb 200. També es concediran diferents mencions d’honor. A més, s’atorgaran premis per als departaments dels professors amb projectes guanyadors: materials per al muntatge d’experiències de física o tecnologia.

El principal objectiu de l’activitat es fer arribar, conéixer, comprendre i viure en primera persona els fenòmens quotidians de la innovació i el desenvolupament tecnològic a l’estudiantat, conscients de la seua importància en el futur d’aquests camps. Especialment, es busca la implicació dels joves des del punt de vista experimental, un àmbit que permet adquirir familiaritat amb la realitat i posar en joc la capacitat de discussió i de relacionar allò que observa amb els principis i magnituds de la física i amb les aplicacions tecnològiques.

Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT-MINECO), a més de la col·laboració d’altres entitats, com el Museu de les Ciències Príncep Felipe de València, l’Ajuntament de València, IFIC-Excel·lència S. Ochoa, la Real Societat Espanyola de Física, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació-Càtedra de Divulgació de la Ciència, la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat i la Unitat d’Igualtat de la UV, el Grup Especialitzat d’ensenyament de la Física (RSEF), l’Associació del Professorat de Tecnologia de la Comunitat Valenciana (APTCV) i altres entitats externes.

 

Més informació: https://www.uv.es/experimenta