Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

La Facultat de Física convoca la XVI Fira Experimenta per a divulgar la ciència i fomentar el treball STEM en l’ensenyament mitjà

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 2 de desembre de 2020
logo Experimenta.

La Facultat de Física de la Universitat de València ha convocat la XVI edició de la Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta, dirigida a estudiantat d’ESO, Batxillerat i cicles formatius. La inscripció està oberta fins a l’1 de febrer. Des de 2005, més de la meitat de les persones participants en aquest certamen son dones.

La Fira Experimenta 2021 vol convertir l’estudiantat en protagonista actiu i creatiu. Individualment o en grups d’un màxim de 4 xiques i xics, i amb l’ajuda del seu professorat, l’objectiu és preparar un projecte experimental d’àmbit STEM, mostrar-ho i explicar-ho. Les propostes poden pertànyer a qualsevol àmbit o tema, encara que hauran de posar de manifest algun principi físic o la seua aplicació pràctica, i especialment la seua interrelació. S’estableixen dues modalitats de participació i concurs: demostracions i experiments de física i projectes d’aplicacions tecnològiques.

S’espera celebrar la fira el 25 d’abril en el Museu de les Ciències de València, seguint els criteris i les mesures de seguretat sanitàries establides per les autoritats. No obstant això, la convocatòria podrà passar a modalitat parcialment presencial o no presencial en cas que hi haja limitacions en aquest sentit.

Entre els projectes que es presenten en la fira es concediran cinc premis. Quatre d’ells valorats amb 300€ i el més votat pel públic visitant, amb 200. També es concediran diferents mencions d’honor. A més, s’atorgaran premis per als departaments dels professors amb projectes guanyadors: materials per al muntatge d’experiències de física o tecnologia.

Des del comitè organitzador de l’esdeveniment es remarca que el bon funcionament, la correcta comprensió del treball per part dels concursants i la claredat de les explicacions seran els aspectes més valorats. En acabar la fira se celebrarà el lliurament de premis.

La innovació i el desenvolupament tecnològic del futur depenen en gran manera de la curiositat i de l’entusiasme per a conèixer i comprendre els fonaments quotidians, per la qual cosa és molt important que l’estudiantat puga implicar-se en primera persona en la ciència. Especialment des del punt de vista experimental, un àmbit que permet adquirir familiaritat amb la realitat i posar en joc la capacitat de discussió i de relacionar allò que observa amb els principis de la física i amb les aplicacions tecnològiques.

Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT-MICINN), a més de la col·laboració d’altres entitats, com el Museu de les Ciències Príncep Felip de València, l’Ajuntament de València, l’IFIC, la Reial Societat Espanyola de Física, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat, i la Unitat d’Igualtat de la UV, el Grup de Treball de Física Arquímedes, el grup ScienceFlows, i entitats externes com Caixa Popular, APTCV i Analog Devices.

Experimenta va nàixer en 2005 amb l’objectiu d’involucrar l’alumnat l’any Mundial de la Física d’una manera activa i creativa. L’entusiasme dels concursants i dels visitants va ser extraordinari i va contribuir a transformar l’acte en un esdeveniment anual.

 

Més informació: https://www.uv.es/experimenta

https://go.uv.es/experimenta/fira2021

Imatges: