Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

Nova edició del Climathon en el Campus de Burjassot, per a millorar els recursos hídrics del municipi.

  • 29 d’octubre de 2018
Image de la noticia

La Facultat de Ciències Biològiques i la Facultat de Física, a través del Grup de Climatologia des de Satèl•lits, dirigit pel professor Ernesto López Baeza, organitzen el Copernicus Climathon Burjassot 2018. Les jornades van començar aquest divendres 26 d'octubre en la Sala de Ciències Ambientals de la Biblioteca Eduard Boscà del Campus de Ciències de Burjassot de la Universitat de València.

Climathon és un moviment global, organitzat per Climate-KIC Education, dedicat a resoldre desafiaments del canvi climàtic en ciutats del món. És un hackaton de 24 hores que en aquesta ocasió es dedica a idear projectes - oportunitat de negoci sobre Fer front als Desafiaments Innovadors en la Gestió dels Recursos Hídrics. Paper dels Productes Copernicus d'Observació de la Terra.

Una de les preocupacions principals de la Regidoria de Medi ambient, Sostenibilitat, Dona i Promoció del Valencià en relació amb els recursos hídrics és el sistema de drenatge urbà del municipi de Burjassot. Per exemple, els canvis en la freqüència, intensitat i variabilitat dels casos de precipitacions extremes originen inundacions urbanes que causen danys seriosos en el municipi. Un desenvolupament més sostenible del sistema de drenatges urbans seria crucial per a la gestió dels recursos hídrics de Burjassot.

El desafiament fonamental del Copernicus Climathon Burjassot 2018 consisteix, així, en el desenvolupament d'idees-projectes per a l'adaptació urbana al canvi climàtic d'aquest municipi per a millorar els seus valors socioeconòmics i mediambientals en les àrees proposades per l'Ajuntament de Burjassot.

L'esdeveniment va ser inaugurat per M. Dolores Real, vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València; M. Carmen Bañó, degana de la Facultat de Ciències Biològiques; Jordi Vidal, degà de la Facultat de Física; José Vicente Benadero, subdirector general de Planificació i Infraestructures Hidràuliques de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural; Lluna Arias, regidora de Medi ambient, Sostenibilitat, Dona i Promoció del Valencià de Burjassot; i Marta Esteve, directora de comunicació de Climate-KIC Spain.

Les idees desenvolupades per les persones participants agrupades en grups de 3 o 4 components es van exposar aquest dissabte 27 d'octubre, després de les 24 hores de treball intens, davant d'un jurat format pel professor Lluis Pascual, director del projecte Innocampus Explora del Campus de Burjassot-Paterna; Vicente Boquera, secretari del Consell Social de la Universitat de València i Daniel Gómez, tècnic de Medi ambient de l'Ajuntament de Burjassot.

Per a la creació i desenvolupament de les idees de negoci a presentar, aquelles persones participants van rebre una informació i formació rigorosa al llarg de la jornada sobre necessitats del municipi de Burjassot en el tema de l'aigua, tipus d'ajudes per a la gestió dels recursos hídrics que convé facilitar a la Direcció de l'Aigua de la Generalitat Valenciana, l'observació de la Terra com a oportunitat de negoci, seguiment de la Terra des de l'espai, optimització de la gestió de recursos hídrics mitjançant teledetecció, tècniques de design thinking aplicades a la gestió de recursos hídrics en nuclis urbans, el Copernicus Climate Change Service, entre altres.

Més informació:  https://climathon.climate-kic.org/en/burjassot#theevent