Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

Premi Innovació Universitat de València - Banco Santander (categoria Mon Digital i Industria)

  • 15 de març de 2021
Image de la noticia

L’equip d’investigadors i investigadores de la Facultat de Física Imagen y Fotónica (ImaFoton) guanyador del Premis Innovació Universitat de València – Banco Santander en la categoria Mon Digital i Industria

El passat 26 de febrer, la Vicerectora d’Innovació i Transferència, professora M. Dolores Real,  va fer pública (per delegació de la Rectora) la resolució dels Premis Innovació Universitat de València – Banco Santander. De les 5 categories premiades, en dos d’elles han  resultat guanyadors equips constituïts per investigadors i investigadores de la Facultat de Física. El grup Imagen i Fotónica (ImaFoton) liderat pel professor Manuel Martínez Corral, va ser el guanyador en la categoria de Mon Digital i Industria.

Els investigadors séniors del Grup ImaFoton (https://www.uv.es/imaging3), Manuel Martínez, Genaro Saavedra, Juan Carlos Barreiro i Emilio Sánchez, guanyadors del premi Mon Digital i Industria, han tingut clara des de fa anys la relació simbiòtica entre una investigació de qualitat i l'activitat de transferència. En aqueix sentit, la seua labor investigadora ha donat lloc a la publicació de més de 120 articles en revistes d'alt impacte, més de 60 conferències convidades en Congressos Internacionals i a més de 15 tesis doctorals. També han sol·licitat deu patents, nacionals i internacionals, sent la meitat d’elles resultat de la col·laboració amb entitats estrangeres.

Aquesta activitat investigadora ha preparat l’equip per a abordar una estratègia de transferència, que en els últims anys s'ha accelerat. Remarquen que, encara que en aquests premis es valoren els assoliments en transferència durant els últims cinc anys, no hi ha que oblidar que la seua labor d'assessorament va ajudar a arrancar la start-up valenciana Photonicsens S.L., que ja té 6 anys de vida i dona ocupació a més de 15 tecnòlegs.

Totes aquestes activitats van crear les condicions per a que, amb el suport del Grup finançador privat BeAble Capital, que ha aportat fins ara 750.000 €, al setembre de 2018 pogueren abordar la creació de la seua pròpia Spin-off de la Universitat de València: DoitPlenoptic S.L. Aquesta empresa dóna ocupació a tres tecnòlegs diplomats del seu Grup d'Investigació, i ja està en condicions d'iniciar el procés de comercialització del seu producte inicial: un ocular plenóptico que permet obtindre imatges 3D en microscòpia.

Però són un grup ambiciós; han comprovat que l'activitat de transferència permet donar un major sentit a la seua labor d'investigació i crear ocupació. Per això, continuen desenvolupant noves patents i projectes d'innovació per a empreses privades. Aquest és el cas del dispositiu de metrologia 3D de camp llunyà desenvolupat per a Huawei, o el dispositiu òptic de detecció ràpida de COVID-19.