Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

La Universitat, tercera d’Espanya en nombre de cites de les seues publicacions científiques, amb més de mig milió

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 7 d’abril de 2020
Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.
Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.

La Universitat de València (UV) és la tercera universitat espanyola amb major nombre de cites rebudes (531.193) per les seues publicacions científiques i la quarta en nombre d’articles acadèmics publicats (papers), segons el rànquing Incites Essential Science Indicators, que analitza 6.581 institucions de tot el món. Per matèries i pel que fa a nombre de cites, la UV destaca en Ciències Agrícoles, en les posicions 86 del món i 1 d’Espanya; i en Física, 140 mundial i segona estatal.

La base de dades Incites Essential Science Indicators, o InCites, és una compilació d’informació estadística construïda amb dades de Web of Science i mostra les tendències científiques emergents que destaquen en cada camp d’investigació. Analitza les dades de més de dotze milions d’articles en més de 12.000 revistes, durant 11 anys, i classifica autors, institucions, països i revistes en 22 camps d’investigació, basant-se en el rendiment de publicacions i cites.

InCites treballa amb sis indicadors: nombre de cites (Citations), nombre d’articles (Papers), citacions per articles, articles d’impacte (Top papers), articles altament citats (Highly cited papers) i articles candents (Hot papers). Així, la Universitat, a més de tercera d’Espanya, és la 324 del món i primera valenciana en nombre de cites. En el recompte d’articles, ocupa la posició 301 del món, 4 d’Espanya i 1 de la Comunitat, amb 28.092 publicacions d’autors de la institució.

En l’indicador Highly cited papers –grup de l’1% d’articles més citats en un camp d’investigació– la Universitat és la tercera d’Espanya i 305 del món; i en els candents –treballs publicats en els dos últims anys i entre el 0,1% dels millors articles del mateix camp–, la UV és segona estatal i 141 del món. Per altra part, en articles d’impacte (suma dels articles candents i dels altament citats menys els que consten en les dues categories), la UV és tercera d’Espanya i 303 del món.

A escala estatal, la Universitat de València només és superada en nombre de publicacions per les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona i Complutense de Madrid. En nombre de cites únicament milloren els seus resultat la de Barcelona i l’Autònoma de Barcelona. En tots els indicadors d’InCites, la Universitat és el primer centre d’ensenyament superior valencià.

A més, per matèries la UV destaca especialment en Ciències Agrícoles, Física, Farmàcia i Toxicologia, Medicina Clínica, Microbiologia, Psiquiatria/Psicologia, Economia/Negocis i Química. En Ciències Agrícoles és número 86 del món i 1 d’Espanya en nombre de cites; 19 global i 1 estatal en articles altament citats; i 6 mundial i 1 d’Espanya en Hot papers. En Física, el centre valencià destaca en els números 140 del món i 2 d’Espanya en cites; 161 del món i 2 d’Espanya en publicacions; 157 del món i 2 d’Espanya en Highly cited papers; així com 37 del món i 1 d’Espanya en Hot papers.

En altres camps de coneixement, i segons el tipus d’indicador, la Universitat obté els següents resultats: Microbiologia (68 del món i 1 d’Espanya en treballs candents), Psiquiatria/Psicologia (163 mundial i 2 estatal en publicacions), Economia i Negocis (101 global i 1 espanyol en publicacions). També, en Química, el centre valencià és el 179 del món en cites i en publicacions. A més, destaca en Hot papers en Medi ambient i ecologia (104 mundial i 2 d’Espanya); Ciència dels materials (153 del món i 1 d’Espanya) i Neurociències i comportament (38 del món i 1 d’Espanya).

 

Rànquing Scimago

El Scimago-Institutions Rànquings (SIR), desenvolupat pel grup d’investigació SCImago LAB, és un recurs per a l’avaluació d’universitats i d’institucions d’investigació científica de tot el món que analitza els resultats en un indicador. Combina tres grups de paràmetres d’investigació, innovació i impacte social, aquest últim mesurat per la seua visibilitat a la web.

En aquesta classificació, que ordena el rendiment de 3.897 institucions científiques i universitats de tot el món, la UV és el primer centre superior d’ensenyament valencià, el cinquè espanyol, el 224 mundial i el número 97 d’Europa. A Espanya només és superada per les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Complutense de Madrid i Autònoma de Madrid i manté la posició estatal, però també la mundial de l’any passat, malgrat l’entrada de més de 400 noves institucions en el rànquing respecte a 2019.

El rànquing SIR, liderat a escala mundial per Harvard i a Europa per la Universitat d’Òxford, utilitza, entre d’altres, indicadors com el coneixement innovador, l’impacte tecnològic, el nombre de patents, la grandària de la web o el lideratge científic.


Més informació:

Rànquing Incites: http://ir.uv.es/zmuiMI1

Més informació (web Servei d’Anàlisi i Planificació UV): http://ir.uv.es/R4eoSFe

Rànquing SCIMAGO: https://www.scimagoir.com/rankings.php

Més informació (web Servei d’Anàlisi i Planificació UV): http://ir.uv.es/eiq4Lfw