Universitat de ValènciaFacultat de Física Logo del portal

La Universitat de València convoca la 20a edició de Fira Experimenta per a divulgar la ciència i fomentar els projectes STEM

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 30 de setembre de 2024
Edició d'Experimenta de l'any 2024.
Edició d'Experimenta de l'any 2024.

La Facultat de Física de la Universitat de València ha convocat la 20a edició de la Fira Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta, que tindrà lloc el pròxim dissabte 13 d’abril al Museu de les Ciències de València. L’activitat està adreçada a alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. La inscripció, amb la descripció del projecte, és oberta fins al 27 de gener.

La Fira Experimenta 2025 pretén convertir l’alumnat en protagonista actiu i creatiu de la ciència i la tecnologia. L’objectiu és que cada grup participant (d’un màxim de 4 persones) treballe un projecte experimental d’àmbit STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) amb l’ajuda de la professora o el professor, el mostre i l’explique, i que ho faça incidint especialment en els aspectes de física que hi estan involucrats. L’activitat proposa, a més, incentivar i incrementar la participació de les dones.

Les propostes poden pertànyer a qualsevol àmbit o tema, encara que han de posar de manifest algun principi físic o la seua aplicació pràctica, i especialment la seua interrelació. Hi ha establertes dues modalitats de participació i concurs: demostracions i experiments de física i projectes d’aplicacions tecnològiques. També se certificarà el treball associat a la supervisió dels projectes presentats.

Entre els projectes que es presenten en la fira es concediran cinc premis, quatre dels quals rebran 150€ per a cada participant del grup i un altre que premiarà el projecte més votat pel públic visitant amb 100 € per participant. També es concediran diferents mencions d’honor i premis per als departaments dels professors amb projectes guanyadors: materials per al muntatge d’experiències de física o tecnologia.

Addicionalment, com a part de les celebracions pel 250 aniversari d’ Andrè-Marie Ampère, el museu Ampère/Societat Amics d’Ampère de Lió (França) concedirà, per a cada categoria de la fira i de manera independent, un premi Ampère-Blas Cabrera-Experimenta a projectes de l’àmbit de l’electromagnetisme o les seues aplicacions relacionats amb el lema «Demà, un món elèctric». La premi Nobel Anne L’Huillier, padrina d’aquestes celebracions, és també la científica a la qual Experimenta dedica enguany la seua convocatòria en la secció “Tu també pot ser....

El bon funcionament dels experiments i prototips, la correcta comprensió per part de les i els participants del seu treball i la claredat de les explicacions són els aspectes més valorats. Durant l’acte de cloenda de la fira tindrà lloc el lliurament de premis. I en una data posterior s’organitzarà una exposició de projectes premiats.

“La innovació i el desenvolupament tecnològic depenen, en gran mesura, de la curiositat i de l’entusiasme per conèixer i comprendre tot allò que ens envolta, fins i tot les coses més quotidianes. És molt important que l’alumnat s’hi implique en primera persona i gaudisca amb la ciència”, destaca l’organització d’Experimenta. La Fira es proposa incentivar el treball associat a projectes experimentals, de manera que s’adquirisca familiaritat amb la realitat, es pose en joc la capacitat de discussió i se sàpia relacionar allò que s’observa amb els principis de la ciència i les aplicacions tecnològiques.

La Fira Concurs Experimenta va nàixer el 2005 amb l’objectiu d’involucrar l’alumnat en l’any Mundial de la Física de manera activa i creativa. L’entusiasme dels concursants i dels visitants va ser extraordinari i va contribuir a transformar l’acte en un esdeveniment anual, que en aquesta convocatòria celebra ja la seua 20a edició.

Aquesta iniciativa disposa d’un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICINN), a més de la col·laboració d’altres entitats, com ara el Museu de les Ciències Príncep Felip de València, l’Ajuntament de València o la Reial Societat Espanyola de Física. Per part de la Universitat de València, té el suport de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I), la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat Sanchis Guarner, la Unitat d’Igualtat, el Grup de Treball de Física Arquímedes i el Grup ScienceFlows, així com de diverses entitats externes.

 

Bases de la convocatòria any 2025 ací.

Enllaç a tota la informació de la convocatòria de 2025 ací.

Web Experimenta: www.uv.es/experimenta

Imatges: