Universitat de ValènciaGrau de MatemàtiquesFacultat de Matemàtiques Logo del portal

Si has aplegat fins ací, fins a aquesta pàgina del grau en matemàtiques en la Universitat de València, és perquè estàs valorant la possibilitat d'estudiar matemàtiques. Deixa'ns, primer de tot, agrair-te que ens tingues com a una opció entre tot el ventall de possibilitats. Triar quina és la formació universitària que vols seguir és una de les eleccions més importants que hauràs fet en la teua vida i mereix una anàlisi exhaustiva.

Aquests són uns estudis fonamentalment vocacionals. Així que donem per suposat que eres d'aquelles o aquells, no molts, als quals els agraden les matemàtiques, les matemàtiques que has estudiat fins ara. Suposem també que t'agrada resoldre problemes, que eres dels que senten una xicoteta satisfacció quan resols un problema matemàtic.

Què trobaràs ací? Doncs bé, les matemàtiques és la ciència de l'abstracció i de la deducció. A partir d'exemples s'extrau allò abstracte que és comú. Es planteja llavors una conjectura i finalment es dedueix la veritat mitjançant raonaments encadenats.

A les diferents assignatures del grau se segueix aquest esquema. Es presenten els resultats com a una seqüència de deduccions a partir d'unes hipòtesis fins arribar a una tesi. L'èmfasi es posa fonamentalment en eixes deduccions, demostracions en diem. Aquesta és segurament la diferència més notable amb les matemàtiques de secundària. Més que l'aplicació de fórmules, de tècniques o de mètodes, ens interessa el perquè de tot això.

Som una mena de científics especials. Mentre que químics, biòlegs i físics treballen a partir d'experiments reals, sobre tot els dos primers, i després van descobrint les lleis de la natura mitjançant deduccions. Els matemàtics treballem amb exemples (són els nostres experiments) i obtenim resultats i mètodes que després fan servir els altres cientifics.

Hi ha qui diu que etimològicament la paraula “matemàtic” vol dir “disposat a aprendre”, és a dir, “aprenent”. Una mica de raó sí que hi ha en aquesta afirmació. De fet, la paraula "matemàtiques" (del grec μαθηματικά) prové de μάθημα (máthēma), que significa aprenentatge, estudi, ciència. L'adjectiu és μαθηματικός (mathēmatikós), que significa relacionat amb l'aprenentatge, estudiós. Per tant, els matemàtics som uns “aprenents”. Això era així en el temps de les acadèmies pitagòriques de la Grècia clàssica, i també ho és ara, en les nostres universitats.

Si t'agraden les matemàtiques i si estàs “disposat a aprendre”, no només durant els anys de formació amb nosaltres, sinó sempre, seràs benvingut al grau de matemàtiques de la Universitat de València.

La transformació que ha sofert el món en les darreres dècades des d'una societat industrial a una altra on el coneixement i la informació són el seu centre, ha provocat que els professionals necessiten reciclar-se contínuament, que estiguen sempre disposats a aprendre noves tècniques, nous mètodes. Tal com explica l'origen etimològic de la paraula, els matemàtics estem preparats per això.

En relació amb això val a dir que tenim també molta relació amb els informàtics. Per exemple, un algorisme de càlcul no és més que una mena de programa informàtic. Ara bé, tornem a insistir, a nosaltres ens interessa sobre tot el perquè de l'algorisme i no la tècnica per dur-lo a terme.

Amb nosaltres podràs estudiar:

  • Àlgebra, potser la branca més abstracta, la que estudia les propietats que verifiquen les operacions en un conjunt, les estructures que tenen.
  • Anàlisi Matemàtica, amb les successions, els límits, les propietats de les funcions, les derivades i les integrals.
  • Estadística i Investigació Operativa,  des de la teoria de la probabilitat fins a la de grafs.
  • Geometria i Topologia, corbes, superfícies i les relacions de proximitat en un conjunt.
  • Matemàtica Aplicada, des de la resolució aproximada d'equacions a la implementació d'algorismes.


Finalment, deixa'ns dir-te que no són uns estudis fàcils. Cal treballar i molt per completar el grau, però que si ho fas, seràs una o un més del grup de professionals amb menys atur, tal com recentment (maig 2015) ha apuntat un estudi de l'Institut Nacional d'Estadística.

Esperem haver-te propocionat suficient informació per prendre una decisió. Si no és així, però, no dubtes en contactar amb nosaltres perquè estarem encantats de parlar amb tu.