Universitat de ValènciaGrau de MatemàtiquesFacultat de Matemàtiques Logo del portal

Alta Ocupabilitat dels graduats en Matematiques

  • 8 de febrer de 2019
Estudiant resolent problema matemàtic

Els graduats en Matemàtiques són molt valorats per la seua creativitat, la seua transversalitat i la seua capacitat de "pensar diferent"

Com va publicar La Vanguardia els graduats en Matemátiques estan per tot arreu. En els equips que estudien el càncer o el cervell i en els quals desenvolupen òrgans artificials hi ha matemàtics. Grans supermercats contracten matemàtics per a dissenyar les seues rutes de repartiment i decidir on situen els seus magatzems. Bancs i asseguradores els confien els seus models de predicció de riscos. I són matemàtics els qui creguen els algorismes que hi ha darrere de les aplicacions per al mòbil; els que apliquen matrius per a saber com protegir un ecosistema o els que han dissenyat un algorisme per a mantindre estable la temperatura dels bebés en les incubadores.

Amb aquesta transversalitat, no és d'estranyar que els matemàtics figuren com els professionals amb menys atur en les estadístiques. I no solament a Espanya. Als Estats Units encapçalen la llista de les millors professions i amb més futur. "El desenvolupament científic i tecnològic ha donat major rellevància a les matemàtiques perquè són l'instrument que s'usa per a poder avançar en qualsevol àrea del coneixement, formen part de la investigació en qualsevol disciplina, i els seus models són més necessaris que mai", la qual cosa ha disparat la demanda i la valoració dels especialistes en la matèria, assegura Manuel de Lleó, director de l'Institut de Ciències Matemàtiques (Icmat) i investigador del CSIC. 

Les cerques de Google són possibles gràcies als algorismes; els programes d'encriptació funcionen amb nombres primers; les tecnologies mèdiques per al sistema cardiovascular es basen en equacions de fluids; les rutes aèries s'organitzen seguint la teoria de grafs, la protecció dels ecosistemes es dissenya a partir de la teoria de matrius... I els qui coneixen millor aqueixes matèries són els matemàtics. 

No obstant això, els especialistes en recursos humans asseguren que els matemàtics no són apreciats només pels seus coneixements tècnics, sinó que també són molt valorats en els equips multidisciplinaris per les seues habilitats a l'hora d'afrontar reptes i la seua manera de pensar "diferent". 

"Probablement per la forma en què es treballa durant la carrera –havent d'idear solucions pròpies a un problema a partir del coneixement previ acumulat– i per la complexitat mateixa dels conceptes matemàtics, ens resulta més fàcil aprendre, abstraure'ns, deduir coses generals a partir de qüestions concretes, tindre idees diferents i plantejar altres maneres de fer les coses", reflexiona el matemàtic Abel Pau del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf).