Logo UVGrau en Relacions Laborals i Recursos HumansFacultat de Ciencies Socials Logo del portal

La professora Josepa Cucó reflexiona sobre l’amistat en el segle XXI en una conferència online d’Alumni UV

  • Fundació General UV
  • 4 de març de 2021
 

La professora Josepa Cucó, especialista en Antropologia Social, catedràtica emèrita de la Universitat de València i Alumni, pronuncià, el passat 3 de març, la conferència online ‘Els impactes de l’amistat en la vida col·lectiva’, organitzada per Alumni UV dins del programa gratuït Alumni Comparteix. La ponència es pot recuperar en qualsevol moment des del canal YouTube de la Fundació General de la Universitat de València.

Segons explicà la professora Josepa Cucó, que en la seua intervenció reflexionà sobre l’amistat en el segle XXI, “les amigues i els amics hi juguen un important paper en la vida de les persones: proporcionen companyia i suport emocional, i ajuden a resoldre problemes i qüestions de la quotidianitat; però l’impacte de l’amistat s’estén més enllà de l’àmbit íntim i individual, i marca amb la seua alquímia la interacció d’associacions i moviments ciutadans, arribant a transformar o subvertir els principis impersonals que imperen en l’esfera pública com ara la lògica de mercat, la lògica de l’Estat i la lògica burocràtica”.

Amb aquesta consideració, l’Alumni Josepa Cucó arrancà la seua participació en Alumni Comparteix, un programa que naix dels mateixos membres del col·lectiu d’amics i antics alumnes de la Universitat de València amb la finalitat de compartir, amb la resta d’aquells que hi formen part i amb la societat en general, estudis, investigacions i reflexions en diferents àmbits i que han anat adquirint al llarg de la seua vida professional i/o acadèmica.

Així, a través d’Alumni Comparteix, Alumni UV organitza periòdicament xarrades, tallers, classes magistrals i cursets, entre d’altres activitats, proposades i impartides pels mateixos Alumni, sent el principal objectiu d’aquesta iniciativa la creació de sinergies entre els membres del col·lectiu universitari a través del vincle que els uneix com a antics alumnes i amics de la Universitat.

Recerca i compromís
Josepa Cucó és també membre de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona de la Universitat de València (UV) i vicepresidenta del Consell de Govern de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Ha sigut professora en la UV des del curs 1976-77; directora de l’Institut de Sociologia i Antropologia Social de la Institució Valenciana d’Estudis i Investigació (IVEI), i del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV. A nivell nacional, ha estat membre del Consell Assessor del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS); i en el plànol internacional, ha format part del Conseil Scientifique du Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée. 

Avaluadora de revistes i institucions nacionals i internacionals, com ara la UNESCO, ha publicat articles i llibres sobre la societat tradicional i la pagesia, la sociabilitat, l’amistat, l’associacionisme i els moviments urbans, els processos i grups polítics, l’urbanisme i els espais urbans, així com al voltant de qüestions relacionades amb feminisme i gènere.

Llista d'enllaços: