Logo UVGrau en Relacions Laborals i Recursos HumansFacultat de Ciencies Socials Logo del portal

.
.
.
.

Xerrada-Cinefòrum: 2 models de dona a l'Espanya franquista. Dia 21 de març de 16 a 18 hores.

  • 14 de març de 2018
Xerrada_Cineforum

Projecció del documental "Querida doña Elena". Sala d'actes de la Facultat de Ciències Socials.

Us informem que el dimecres 21 de març, de 16,00 a 18.00 hores, en la Sala d'Actes de la Facultat de Ciències Socials, tindrà lloc la Xarrada-cinefòrum "Dos models de dona en l'Espanya franquista".

Es projectarà el documental "Querida Doña Elena".

"El consultori d'Elena Francis va ser un dels programes de ràdio més influents a Espanya durant la dècada dels 50 i els primers anys dels 60. Ens presenta un model de dona que assumeix el patiment, la culpa, la cura de la família i la responsabilitat de mantenir la unió familiar, com a elements constituents de la seva vida.

Creada per una casa de cosmètics de Barcelona per a promocionar els seus productes, adopta el nom de la propietària Francisca Elena Baes. Cinc locutores (la més recognoscible Maruja Fernández) i un equip de guionistes (entre ells, el cronista taurí Juan Soto Viñolo) van ser Elena Francis durant el temps que va estar el programa en antena.

El programa va ser un dels millors fakes d'història, des de l'inici del programa en el 47 fins a la publicació del llibre d'Imbert en el 82, es va mantenir el misteri al voltant del personatge. Entre el 61 i el 66 aproximadament, va coexistir amb un altre programa, "Pàgina de la Dona", que es va emetre en Radi Espanya Independent (La Pirinenca) sota la direcció de Pilar Aragó (Josefina López Sanmartín), considerada com l'Elena Francis antifranquista.

Els nivells d'audiència de tots dos programes no es poden comparar, sobretot, tenint en compte les dificultats que comportava escoltar una ràdio clandestina, però podem acostar-nos a dibuixar les diferències i similituds entre tots dos models".

Llista d'enllaços: