Logo de la Universitat de València Logo Grup d'Investigació en Mediació i Arbitratge (MedArb) Logo del portal

Silvia Barona, nomenada doctora ‘honoris causa’ per la Universidad Norbert Wiener de Perú

  • Gabinet de Premsa
  • 11 de març de 2022
Silvia Barona, durant la seua intervenció.
Silvia Barona, durant la seua intervenció.

La catedràtica de Dret Processal de la Universitat de València Silvia Barona ha sigut nomenada doctora ‘honoris causa’ per la Universidad Norbert Wiener de Perú. L’acte solemne s’ha celebrat aquest 8 de març. La proposta de concessió de la distinció acadèmica va partir de la degana de la facultat de Dret de la universitat peruana.

Amb formació científica a Alemanya (becària DAAD, Max-Planck, Alexander von Humboldt), Silvia Barona va elaborar la tesi doctoral en el Max-Planck-Institut de Friburg. Ha realitzat estades d’investigació en diverses universitats de prestigi (Cambridge, Harvard, Edimburg…) i ha sigut convidada com a ponent en nombroses universitats europees i llatinoamericanes. És vocal permanent de la Comisión Nacional de Codificación, secció de Processal, d’Espanya.

Compta amb una àmplia producció científica i impacte nacional i internacional. Autora de més de 600 publicacions, destaquen 21 llibres (autoria única) i 24 sota la seua edició o coordinació, amb publicacions en diversos idiomes i en revistes nacionals i estrangeres. Pionera en matèries d’ADR (mediació i arbitratge), dirigeix el grup d’excel·lència MedArb València, connectat amb una xarxa de col·laboradors nacionals i internacionals.

També ha treballat en temes com la tutela enfront de la competència deslleial, la justícia restaurativa, la conformitat de l’acusat, mesures cautelars civils i penals. De la seua activitat recent destaca la seua obra sobre la ‘Historia del proceso penal’, i les seues línies d'investigació sobre la digitalització i l’aplicació de la intel·ligència artificial en la Justícia i la feminització de la Justícia, amb el seu recent llibre ‘Algoritmización del Derecho y de la Justicia. De la Inteligencia Artificial a la Smart Justice’ i el de ‘Justicia algorítmica y Neuroderecho’.

Silvia Barona ja era doctora ‘honoris causa’ per les universitats de Santa Cruz de la Sierra (Bolívia), Örebro (Suècia), Inca Garcilaso (el Perú), i professora honorífica de la Universidad de Vigo. Així mateix, és membre d’honor de la Sociedad Cubana de Derecho Procesal, i està en possessió de la Gran Cruz de San Raimundo de Peñafort (2010) –la més alta distinció d’un jurista a Espanya–. Finalment, i és cònsol honorària de la Llotja de Comerciants de València.

Va ser la primera dona a presidir l’Associació Alexander von Humboldt a Espanya, una entitat que rendeix memòria a aquest científic, naturalista, astrònom i explorador, considerat com l’impulsor de la geografia empírica, que va viure entre 1769 i 1859).

Silvia Barona presideix així mateix la Cort d’Arbitratge i Mediació (Cambra València) i va ser vicerectora de la Universitat de València des de 2010 a 2014.