Logo de la Universitat de València Logo Institut d'Investigació en Psicologia del RRHH, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral [IDOCAL] Logo del portal

Acrònim

TOP WOMAN

Descripció

RESUM

L'objecte d'aquest contracte (realitzat a través de la OTRI) és la realització per part de l'Institut Universitari d'Investigació en Psicologia dels Recursos Humans, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida laboral de la UV del desenvolupament de l'estudi “Col·laboració en l'Anàlisi i Avaluació de l'II Pla d'Igualtat d'oportunitats entre Dones i Homes (2015-2018, per a BCSC i a sol·licitud d'aquesta.

 

OBJECTIUS

La finalitat de la intervenció organitzacional de CAJAMAR consisteix a assentar el valor de la igualtat en la cultura organitzacional de l'empresa (2016-2018), amb la finalitat de promoure una sèrie de mesures que contribuïsquen a la igualtat entre homes i dones en el conjunt de polítiques de recursos humans de l'entitat, així com en el conjunt del seu funcionament quotidià, i que contribuïsquen a reduir i eliminar els diferents aspectes que actuen barreres organitzacionals i culturals que minven la contribució i retribució de les dones dins de l'organització, que produeix l'efecte “sostre de cristall” i que dificulten la plena igualtat. 

Per a contribuir a aqueix resultat, en el marc del projecte de col·laboració amb la Universitat de València es proposa els següents objectius d'avaluació: 

-Dimensionar l'abast del problema, avaluant per mitjà de qüestionaris les percepcions sobre la presència de barreres obstaculitzadores de la igualtat (mobilitat,*networking, presència de mentoring, capacitació, pràctiques de RH de conciliació) i la seua influència sobre les oportunitats de promoció de les dones.

-Avaluar les percepcions a través de temps per a analitzar l'estabilitat de les mateixes vs. anàlisi del canvi per la implantació de les diferents accions del pla d'igualtat.

-Revisar i avançar en la delimitació dels indicadors de benestar sostenible dels treballadors com les propostes realitzades en la bibliografia especialitzada i els experts en gènere i igualtat.

-Analitzar els factors que poden afectar el benestar sostenible del treballador/a (homes vs. dones) a causa de l'existència o l'absència de polítiques, perquè la promouen o perquè la limiten. 

-Estudiar en quina mesura la gestió i desenvolupament en la implantació de polítiques d'igualtat pot estar relacionada amb alguns indicadors d'acompliment laboral (per exemple, participació en reunions, acompliment innovador, etc.). 

-Identificar bones pràctiques en les polítiques d'igualtat implantades i possibles àrees d'oportunitat. 

Com a resultat, es va remetre un primer informe a CAJAMAR, es va realitzar una publicació amb els resultats descriptius de l'estudi, s'ha realitzat la validació de l'escala TOP WOMAN (Test d'Obstacles per a la promoció de Dones a llocs directius), i s'està elaborant un article sobre les relacions entre les barreres a la promoció de les dones, la justícia organitzacional i diversos resultats organitzacionals (satisfacció, compromís, acompliment)
 

Investigadors principals:
  • Ramos Lopez, Jose
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
  • Ramos Lopez, M. Amparo
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
Equip de treball UV
  • Tomas Marco, Maria Ines
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Equip de treball no UV

Universidad Rey Juan Carlos: Felisa Latorre Navarro

CAJAMAR: Gloria Collado Latorre

 

Data d'inici
2016 Octubre
Data de finalització
2022 Desembre
Entitats col·laboradores:

  • Banco de Crédito Social Cooperativo-CAJAMAR