Logo de la Universitat de València Logo Institut d'Investigació en Psicologia del RRHH, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral [IDOCAL] Logo del portal

Acrònim

-

Codi referència

UV-INV-AE-1561825

Descripció

RESUM

L'epilèpsia és una afectació neurològica consistent en fenòmens paroxismals ocasionats per descàrregues cerebrals repetides, incontrolables i impredictibles, prolongades en el temps l'impacte afecta del qual a totes les esferes de l'individu, la cognitiva, l'afectiva, la social, la funcionalitat i autonomia i la qualitat de vida. Els seus tractaments, eficaços en la remissió de les crisis, no estan exempts d'efectes no desitjats. Aquestes característiques fan que l'epilèpsia puga considerar-se un model vàlid d'estrés crònic en éssers humans. En aquest context, el present projecte pretén aprofundir en les diferències en funció de l'edat en els marcadors psicobiológics d'estrés crònic (cortisol) i l'impacte de la cirurgia en aquests marcadors amb la fi última de conéixer les seues conseqüències sobre el rendiment cognitiu, les alteracions d'estat d'ànim i, en últim terme, la qualitat de vida, funcionalitat i autonomia dels pacients en la seua vida quotidiana. Per això, es comptarà amb una mostra de 120 pacients amb epilèpsia fàrmac-resistent del lòbul temporal, equiparats per sexe, de diferents grups d'edat: entre els 8 i els 18 anys, 50 adults i 30 pacients majors de 45 anys. A tots els pacients se'ls registraran les variables anteriorment esmentades tant en el domicili com en sessions de laboratori abans de la cirurgia del lòbul temporal amb la intervenció en estructures límbiques. Els resultats de l'estudi suposarien un avanç rellevant en la generació del coneixement científic, en la mesura en què aporta noves dades sobre els correlats fisiopatològics de l'estrés crònic des d'una perspectiva integral de l'individu. També suposarien una possibilitat de transferència a l'àmbit clínic assistencial en la mesura en què permetrien avaluar els efectes de determinats tipus de cirurgia sobre les funcions cognitives i els processos adaptatius d'estrés en aquests pacients. Aquests resultats ajudarien a detectar els aspectes clau que intervenen en la qualitat de vida d'aquests pacients i que poden ser útils per al disseny d'intervencions cognitiu-conductuals i la presa de decisions clíniques que minimitzen els efectes no desitjats de la cirurgia. 

El desenvolupament d'aquest projecte es farà efectiu en el marc del conveni de col·laboració en vigor amb l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (*IIS La Fe)


OBJECTIUS

1. Examinar els efectes de l'edat, tant com variable contínua en forma de predictor/modulador, com les diferències entre els diferents grups d'edat (adolescents, adults i majors de 45 anys) en el rendiment cognitiu, l'estat d'ànim, la qualitat de vida i la funcionalitat i autonomia en persones amb epilèpsia abans de la cirurgia.

2. Avaluar l'impacte de la cirurgia temporal en pacients de diferents edats sobre els possibles canvis en el rendiment cognitiu, l'estat d'ànim, la qualitat de vida i la funcionalitat i l'autonomia.
 

Investigadors principals:
  • Gonzalez Bono, Esperanza
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
Investigadors participants:
  • Suay Lerma, Ferran
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Data d'inici
2021 Juny
Data de finalització
2022 Juny
Entitats finançadores:

  • Universitat de València (Acciones especiales)