Universitat de ValènciaInstitut d'Investigació en Psicologia del RRHH, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral Logo del portal

La qualitat de l’ocupació influeix sobre la salut a través de la motivació i la inseguretat laboral

  • 14 de maig de 2024
Image de la noticia

Un estudi de l’Institut de Recerca en Psicologia dels RH, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral (IDOCAL) de la Universitat de València (UV) conclou que tant el volum salarial com el tipus de contracte (indefinit o temporal) influeixen en la salut laboral de les persones a través de diferents mecanismes explicatius, mentre que el tipus de jornada laboral (completa o parcial) no afecta la salut del personal empleat. El treball s’ha publicat en la revista Journal of Business and Psychology.

Estudis previs havien demostrat que certes característiques de les ocupacions estan relacionades amb la salut de qui treballa. “El que no estava clar és quina n’és la raó, és a dir, quins són els mecanismes que expliquen aquesta relació”, explica Vicente González Romá, catedràtic de Psicologia del Treball i de les Organitzacions de la UV i un dels signants del treball, que presenta resultats que donen suport a l’existència de dues vies que permeten entendre la relació entre la qualitat de l’ocupació i la salut dels treballadors: la motivació i la inseguretat laboral o temor a perdre la feina.

Pel que fa a la primera via, els resultats mostren que el salari fomenta la motivació dels empleats, que alhora es relaciona positivament amb la salut. “És a dir, el salari influeix positivament sobre la salut perquè potencia la motivació laboral”, explica Marija Davcheva, doctora per la Universitat de València i primera signant de l’article.

Respecte a la segona via, el fet de tenir un salari major i un tipus de contracte indefinit (enfront del temporal) disminueix el temor a perdre el lloc (és a dir, la inseguretat laboral), i això fomenta la salut dels empleats. “És a dir, el fet de tenir un salari i un tipus de contracte indefinit influeix positivament sobre la salut perquè es redueix l’estrès associat al temor de perdre la feina”, apunta Ana Hernández, professora del Departament de Metodologia de les Ciències del Comportament.

Els resultats de l’estudi, per contra, mostren que el tipus de jornada laboral (completa o parcial) no té cap relació amb la salut de les persones treballadores.

“La nostra feina fa palès el fet que tenir una ocupació amb certes característiques (contracte indefinit, salari digne) té conseqüències favorables per als treballadors i per a les empreses”, concreta Inés Tomás, catedràtica del Departament de Metodologia de les Ciències del Comportament. “Per als treballadors, una ocupació de qualitat implica disposar de recursos que fomenten la seguretat i la motivació laboral, i la salut. Per a les empreses, oferir feines de qualitat pot contribuir a reduir els costos associats a les baixes laborals, i a millorar el rendiment a través de la motivació laboral”, conclou la investigadora.

Aquest estudi, que s’ha fet sobre 247 persones empleades de més de 17 anys d’edat, ha tingut la col·laboració de l’anterior Ministeri de Ciència i Innovació i dels Fons Europeus per al Desenvolupament Regional (FEDER).

Referència article: Davcheva, M., González-Romá, V., Hernández, A. & Tomás, I. (2024). The Influence of Employment Quality on Employee Health Complaints: A Parallel Mediation Model. Journal of Business and Psychologyhttps://doi.org/10.1007/s10869-024-09944-9

 

Font: Unidad de Cultura Científica y de la Innovación