Logo del portal
Desenvolupament de les competències de lideratge per a millorar el benestar i l'acompliment dels *teletrabajadores: avaluació d'un programa de formació a través de web i app

RESUM

La proposta d'investigació tracta de respondre al repte 6 del Pla Nacional d'Investigació i Innovació Científica i Tècnica 2017-20 (C. Socials i Humanitats i la Ciència amb i per a la Societat). Aborda la creixent preocupació a Europa sobre la capacitat de les nostres societats, empreses i treballadors per a respondre al procés de digitalització i a l'ús de noves formes de treball com el teletreball. Contribueix a aquest repte social a través d'una investigació centrada en el problema l'objectiu del qual és desenvolupar i avaluar un programa de formació basat en la web i en una aplicació mòbil per a millorar les competències de lideratge virtual. L'objectiu final és la millora del rendiment i el benestar dels teletraballadors

S'estima que el teletreball augmentarà a Europa en els pròxims anys 3 o 4 vegades més que abans de la pandèmia Covid-19. Aquesta situació desafia la funció de lideratge i insta el desenvolupament de competències adequades per a enfrontar-la. Diferents informes assenyalen la necessitat de millorar les habilitats de digitalització i les interpersonals relacionades. Això permetrà fer les nostres societats més competitives i millorar la qualitat de vida laboral. La investigació també assenyala l'existència d'una bretxa digital de gènere i efectes diferents de la digitalització i el teletreball en dones i homes. Tot això requereix desenvolupar intervencions rendibles i basades en evidència científica que promoguen les habilitats de lideratge per al teletreball i contribuïsquen a la millora del benestar i l'acompliment. A més, cal abordar aquests desafiaments des d'una perspectiva de gènere. 

El projecte planteja un disseny d'investigació amb 2 grups d'intervenció i un control que permetrà provar l'eficàcia de 2 tipus de formació. El disseny final es desenvoluparà a través d'un procés participatiu amb diferents parts interessades i així aconseguir millor els desafiaments socials relacionats amb el teletreball. La investigació es realitzarà en diverses unitats de treball en les quals el teletreball siga total o parcial (almenys 2 dies/setmana). Les intervencions es basaran en teories sòlides sobre el desenvolupament del lideratge, la psicologia de la salut ocupacional i el disseny de formació a través de web i se centraran en 5 competències per al teletreball: comunicació i retroalimentació, planificació i negociació, autonomia, diversitat, i maneig de l'estrés. La formació serà de 5 mòduls d'hora i mitja. Desenvoluparem una aplicació mòbil per a millorar la transferència de les competències a la situació laboral. Adoptarem una perspectiva de gènere en l'estudi del lideratge i el teletreball en diferents aspectes: desenvolupament de preguntes d'investigació, formulació d'hipòtesi, inclusió d'actors rellevants en el disseny, implementació i investigació. Finalment, usarem mètodes mixtos per a avaluar la intervenció: qüestionaris abans i després de la intervenció (abans, 2 setmanes després de la intervenció i 3 mesos després de la intervenció); entrevistes durant la fase d'estudi pilot per a avaluar el procés d'implementació. Els resultats contribuiran a millorar el benestar i l'acompliment dels teletraballadors a través del desenvolupament de formació basada en evidència per a desenvolupar habilitats de lideratge per al teletreball. Així pretenem contribuir a l'acció estratègica espanyola en l'economia i societat digitals i a l'estratègia europea per a donar forma al futur digital d'Europa.

Web del projecte

 

OBJECTIUS

- Desenvolupar una intervenció per a millorar el benestar i l'acompliment dels treballadors remots a través del desenvolupament de competències de lideratge per al teletreball.
- Analitzar qualitativament els factors contextuals que podrien facilitar o dificultar la implementació de la intervenció.
- Realitzar un estudi comparatiu entre dos tipus d'intervencions amb diferents nivells de realisme vivencial.
- Avaluar l'eficàcia del programa de capacitació per a desenvolupar habilitats de teletreball en líders i millorar el benestar i l'acompliment dels treballadors.
- Avaluar tots dos programes d'intervenció en termes de cost-benefici i cost-eficàcia d'intervencions complexes.
- Analitzar l'impacte de les intervencions de lideratge des d'una perspectiva de gènere