University of Valencia logo Logo Information Service Logo del portal

L’IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí guanya la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

  • Information and Promotion Service for Students - Blasco Ibáñez
  • February 6th, 2023
Equip de l'IES Sant Vicent Ferrer, guanyador de la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat - 2023
Equip de l'IES Sant Vicent Ferrer, guanyador de la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat - 2023

L’equip de l'IES Sant Vicent Ferrer s’ha proclamat campió en la final disputada contra l’IES Enrique Tierno Galván de Montcada, celebrada el passat dissabte, 4 de febrer, en la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset. El premi a la millor oradora ha estat per a l’estudiant Lucía Laguía López de l’IES Ramon Llull de València.

L’equip de l’IES Sant Vicent Ferrer, format per Biel Santamaria Buil, Ximo Pous Pérez, Noa Rubio Beltrán, Claudia Navarro Giménez, Josep Enrique Llopis, i amb Agustí Pons Aliaga de capità, com a campió de la fase local, esdevé l’equip representant de la Universitat de València en la fase final de Lliga de Debat de la Xarxa Vives d’Universitats, que aquest 2023 tindrà lloc a la Universitat de València del 22 al 24 de març.

A les semifinals i final de la fase local de la UV han assistit Manuel González, delegat d’Estudiants, i Montserrat Morales, representant de la Federació d’Escola Valenciana, que han estat els encarregats de lliurar els premis a l’equip guanyador i a la millor oradora, respectivament, amb la col·laboració de la cap de jutges, Carme Gregori-Soldevila. Tots tres han destacat l’excel·lent nivell de la competició, la conveniència del tema al voltant del qual giren els debats: «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?» i l’afirmació que els i les joves participants són alhora el present i el futur de la societat en què vivim.

En la fase local de la Universitat de València han participat dotze equips formats per alumnes dels centres inscrits i un docent per cada equip que exerceix de capità o capitana. Els dotze centres han estat: l’IES Foia de Bunyol (Bunyol), l’IES Tavernes Blanques (Tavernes Blanques), l’IES Sant Vicent Ferrer (Algemesí), l’IES Isabel de Villena (València), el Col·legi Maria Auxiliadora (Algemesí), l’IES Enrique Tierno Galván (Montcada), el Col·legi Mare de Déu de l’Olivar II (Alaquàs), l’IES Porçons (Aielo del Malferit), l’IES Manuel Sanchis Guarner (Castelló de Rugat), l’IES Ramon Llull (València), l’IES Les Foies (Benigànim) i l’IES Ausiàs March (Manises).

D’altra banda, han format part dels jurats de la fase local Carme Gregori-Soldevila, professora del Departament de Filologia Catalana de la UV; Empar Vengut Climent, investigadora de la UV i membre del grup ScienceFlows; Maria Saiz Raimundo, investigadora en formació a l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; Ricardo Juan Sánchez, professor del Departament de Dret Administratiu i Processal de la UV, i Vicent Moreno i Montserrat Payá, membres d’Escola Valenciana.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una competició d’oratòria en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de diferents centres docents, debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’objectiu de la Lliga és millorar les habilitats comunicatives de l’alumnat mitjançant l’ús de la paraula i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la construcció d’un discurs, la planificació i la presa de decisions, el treball en equip, la creativitat i la seguretat, entre altres.

Aquesta lliga naix a partir de l’experiència de la Lliga de Debat Universitària sota l’impuls de la Xarxa Vives d’Universitats i de la Federació Escola Valenciana. La fase local de la de la Lliga a la Universitat de València està organitzada pel Servei d’Informació i Dinamització (Sedi), amb la col·laboració de la Federació Escola Valenciana i del Col·legi Major Rector Peset.