institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra Alcon va celebrar el seu desè aniversari

  • January 11st, 2018
Image de la noticia

El passat dia 9 de gener, la Càtedra Alcon va celebrar el seu desè aniversari. Van assistir a l'acte entre uns altres, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el sotssecretari de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Ricardo Campos; José Antonio Manrique, director gerent de la Fundació Fisabio; i Ana I. Gómez, directora general de Alcon Espanya.

El professor de la Universitat de València José María Artigas Verd, director de la Càtedra des dels seus inicis, destacava que després d'una relació fructífera entre la Universitat de València i la FOM durant aquests anys, volien fer un pas més i iniciar els tràmits per a la creació de l'Institut Universitari Fisabio Oftalmológica Metgessa adscrit a la Universitat de València.


El grup de recerca multidisciplinària en Qualitat Visual de la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica (FISABIO), que depèn de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha complit una dècada investigant i desenvolupant diversos estudis clínics, experimentals i de recerca bàsica per a millorar la qualitat assistencial i de vida dels pacients.


La recerca s'ha desenvolupat en els laboratoris, consultes i quiròfans de Fisabio Oftalmologia Mèdica a través de la Càtedra Alcon-Universitat de València. Les línies de recerca actives se centren en l'anàlisi de l'efecte de la radiació ultraviolada en lents intraoculares, les lents de contacte, el cristal·lí i la còrnia; el comportament òptic de les lents intraoculars dopades amb fàrmacs; la generació d'un model de biomecànica corneal per a predir resultats en pacients amb èctasi corneal i cirurgia refractiva; i la determinació de les característiques òptiques de lents intraoculars i lents de contacte.


Els resultats de les recerques per a avaluar la qualitat de les lents intraoculares en l'ull artificial del laboratori ens permet als cirurgians oftalmológicos triar amb millor criteri la lent més apropiada per a cadascun dels nostres pacients, indica Cristina Peris, directora mèdica de Fisabio Oftalmologia Mèdica (FOM).


Entre altres línies, els estudis desenvolupats en aquests anys han analitzat la determinació de la qualitat de les lents intraoculars i la seua correlació amb la qualitat visual del pacient implantat. En aquest sentit, s'ha desenvolupat un “protocol FOM” per a l'anàlisi de la qualitat òptica de les lents intraoculars que és aplicat “a petició de les companyies que desenvolupen noves lents”, ressalta el catedràtic d'Òptica de la Facultat de Física de la Universitat de València, José María Artigas.


Així mateix, també s'han investigat les característiques dels diferents filtres implementats en les lents intraoculars; l'efecte de la radiació ultraviolada en la retina; o els processos d'envelliment ocular i pèrdues visuals que es produeixen amb l'edat, entre altres línies