Lloc de realització: Parc Municipal Vil·la Rosario, Banyeres de Mariola (província d'Alacant). Dissabte, 28 de setembre de 2024.
Els Tallers de la Càtedra de Música i Dansa Tradicional de la Universitat de València tenen l’objectiu de fusionar la labor acadèmica amb la divulgació dels sabers tradicionals i populars en relació amb el ball, la música, la teatralitat i els seus contextos.
En el primer dels tres tallers, que se celebrarà a Banyeres de Mariola el dissabte 28 de setembre de 2024, s’abordarà la pràctica de la jota, un dels pals coreomusicals més estesos per la geografia valenciana. Un gènere que posseeix un codi obert mitjançant el qual és possible cantar, ballar i tocar lliurement. Un gènere en què el substrat i la improvisació tradicionalment han anat parelles, lluny de la fixació i la singularització folklòriques més recents.
La taula redona introduirà els assistents a la comprensió d’aquest codi. Els tres tallers, de realització simultània, permetran que cadascú pose en pràctica allò que més li interesse treballar: les lletres, les coreografies o l’estructura harmònica i les melodies.
El sarau tancarà la jornada i servirà per aplicar allò aprés en un ambient distés i per cantar, tocar i ballar col·lectivament.
Programa definitiu del taller de jota oberta
- 16:00 h: recepció de les persones participants.
- 16:15 -17:20 h: Inauguració amb Sergi Doménech i Enric Olivares, Càtedra Música i Dansa Tradicional; Josep Sempere, alcalde de Banyeres de Mariola
- 16:20 - 17:30 h: taula redona amb Pere Gumbau, de Càlig (cant, castanyetes i pandereta); Àlex Torres, de Vila-real (ball, corda i cant); Pau Puig, de Vinaròs (conjunt instrumental). Moderador de la taula redona: Raül Sanchis Francés.
- 17:45-20:45 h: tallers
- 21:00-22:30 h: sopar
- 22:30 h-00:00 h: sarau.
Activitat lliure i gratuïta.