Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

El reciclatge de productes plàstics multimaterial, és a dir, compostos per diferents materials plàstics, és clau per a poder complir els objectius de reciclatge per a 2031 marcats per la Comissió Europea, que estableixen que més del 50% dels residus plàstics generats a Europa hauran de reciclar-se, fet que esta molt per sobre del 32.5% aconseguit en 2018.
Aquest projecte contribuirà a la identificació del mecanisme molecular d'acció de microorganismes probiòtics, basat en la identificació de les vies de síntesi de determinants moleculars de la seua acció. Es proposa un doble enfocament: computacional i experimental. Així, s'elaborarà una sèrie de models metabòlics a escala genòmica (GEM) a partir de les seqüències anotades de genomes de bifidobacteris.
MIPLACE té com a objectiu introduir en l’economia circular els polímers plàstics de tereftalat de polietilè (PET) i poliuretà (PU), que constitueixen una gran part de les deixalles plàstiques que produïm. Se centra en la possibilitat d’emprar microorganismes o parts d'ells que utilitzen aquests plàstics i els transformen en altres molècules de Bio-PU, que són industrialment rellevants i més sostenibles. D’altra banda i acomplint amb el marc de l’economia circular, no només es treballa en la seua fabricació, sinó que també en el reciclatge d’aquests productes Bio-PU per completar la producció sostenible d’aquest important material.
L'objectiu central de SETH és la generació d'una base de coneixement, un conjunt de soques útils i una diversitat de tecnologies genètiques combinades per permetre un nou tipus de processos industrials i ambientals a gran escala mediats per cèl·lules bacterianes però executats sota condicions de (molt) baixa activitat d’aigua. Aquest esforç es basa en l’èxit del projecte precedent HELIOS, però va molt més enllà aprofitant la riquesa d’activitats biològiques que es troben en els bacteris tolerants a la dessecació i la seua reconstrucció per al disseny de biocatalitzadors capaços de treballar sota una varietat de configuracions fisicoquímiques sense precedents.
L'objectiu principal és intercanviar informació i coneixements entre els països afectats per malalties causades per Xylella fastidiosa per reunir totes les dades disponibles sobre el bacteri, els seus vectors, la situació dels cultius afectats en els països iberoamericans i les activitats de prevenció i control que s’estan duent a terme. Amb això es pretén generar coneixement per contribuir al desenvolupament d’un sistema d'alerta i vigilància tecnològica que permeta als governs locals o nacionals prendre les mesures necessàries per seguir, contenir i eradicar la malaltia.
L'objectiu principal d'aquest projecte és aprofundir en la comprensió de les bases microbianes de l'endometriosi, analitzant els canvis i la relació entre el microbioma endometrial i el digestiu i determinant si les alteracions en la microbiota del tracte reproductiu i/o digestiu poden ser causants de l'endometriosi. Es pretén també avaluar l'efecte de bacteris probiòtics en models d'infecció endometrial com a possible tractament d'aquesta malaltia.
L'objectiu principal és aprendre el paper que exerceix la comunicació de la ciència en l'origen de les creences, percepcions i coneixements relatius a les qüestions científiques. Per aconseguir aquest objectiu, durem a terme cinc consultes ciutadanes a Lisboa (Portugal), València (Espanya), Vicenza (Itàlia), Trnava (Eslovàquia) i Lodz (Polònia), amb la participació d'un total de 500 ciutadans sobre quatre temes científics "candents": vacunes, ús de medicines complementàries i alternatives, canvi climàtic, seguretat alimentària. L'objectiu dels investigadors és aprofundir en la comprensió de la ciència per part del públic i identificar els models actuals de comunicació científica.
Proposem reunir les parts interessades més rellevants de tots els aspectes de la estandardització en biologia a Europa en un escenari de co-creació; posar a prova empíricament les pràctiques culturals de normalització (centrades en el laboratori) i promoure una redefinició conceptual i tècnica consensuada dels estàndards biològics; i, finalment, fomentar una caixa d'eines realista i flexible de parts biològiques estàndard, incloent un conjunt reduït de xassís especialitzats per a aplicacions específiques, així com un marc conceptual renovat per informar els responsables de l'elaboració de les polítiques, als científics ia altres actors socials.
L'objectiu general és augmentar el coneixement sobre les comunitats bacterianes que viuen en superfícies artificials (plaques solars) en condicions extremes, de tal manera que puguem entendre els mecanismes moleculars que fan possible la seua supervivència i aplicar aquests coneixements per desenvolupar aplicacions biotecnològiques.
El principal objectiu és la identificació de microorganismes d'interès biotecnològic en una biocenosi totalment inexplorada: la superfície de les plaques solars. S'establirà una col·lecció de bacteris cultivables i pigmentats. Es procedirà a un cribratge de la seua activitat antioxidant en l'organisme model Caenorhabditis elegans i a una avaluació del seu contingut en carotenoides mitjançant HPLC.