Universitat de ValènciaInstitut Universitari de Ciència dels Materials (ICMUV) Logo del portal

Científics de l'ICMUV desenvolupen un nou mètode ecològic per a convertir residus de fusta en materials per a la transformació de les pèrdues per calor en energia elèctrica

  • Mario Culebras Rubio, Clara M Gomez Clari
  • 23 de febrer de 2024
Image de la noticia

Aquest enfocament innovador, detallat en la revista d'alt prestigi Advanced Functional Materials, aprofita la calor de baix grau provinent de deixalles industrials, transformant-lo en energia elèctrica valuosa mitjançant membranes derivades de la lignina, un subproducte de la indústria paperera.

L'equip d'investigació del grup de materials polimèrics del ICMUV (MacroCoSM), en col·laboració amb la Universitat de Limerick, ha utilitzat amb èxit la lignina, un component sovint descartat de la indústria de paper, per a crear membranes nanoestructurades que en canals que milloren la termodifusió id'ons maximitza el voltatge generat per diferència de temperatura (coeficient de Seebeck) . Aquest mètode revolucionari no sols proporciona una solució sostenible per a reutilitzar els residus lignocelulòsics, sinó que també aprofita el potencial inexplorat de la calor de baixa intensitat, que constitueix una part significativa dels residus tèrmics industrials.

Aquest avanç obri noves possibilitats per a la recuperació d'energia, oferint una nova ruta de valorització per a residus contribuint a una economia circular més sostenible.

El treball ha sigut possible gràcies al finançament obtingut per tots dos grups d'investigació en els projectes NXTGENWOOD (2019PROG704) finançat per DAFM i el projecte CONVERSUS (PID2021-124845OA-I00)  finançat per  MCIN/AEI/ 10.13039/501100011033 i “European Union NextGenerationEU/*PRTR”

Enllaç a l'article complet en Advanced Functional Materials