Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

Premi Portada del Mes Levante-EMV

  • 30 de juliol de 2017
© Fernando Bustamante
© Fernando Bustamante

L'Institut Confuci de la Universitat de València rep el Premi Portada del Mes del diari Levante-EMV per ser un "Pont cultural entre València i la Xina" - El rector destaca aquest nou "patrimoni dels valencians".

Tots somriuen fascinats quan apareix emmarcada la primera portada de Levante-EMV escrita íntegrament en caràcters xinesos en els seus 144 anys d'història. El somriure s'engrandeix quan el director de l'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV), Vicent Andreu, revela com s'ha traduït la històrica capçalera per a aquesta edició commemorativa: «Diari del Vent de l'Est».

I és precisament de l'est, de l'Orient, d'on ha arribat a terres valencianes una cultura mil·lenària que guanya força gràcies a la faena de l’ICUV, que ha estat guardonat en el seu desé aniversari amb el Premi Portada del Mes del Levante-EMV. En paraules de Juliol Monreal, director del diari, no només es vol distingir l’activitat docent, l'intercanvi d'estudiants que ha facilitat o les fites a les que ha arribat: ser un Institut Model dels quals només hi ha sis a Europa i quinze en tot el món del total de 500, editar l'única revista cultural en xinés i espanyol per al món hispanoparlant o haver assolit els 5.000 alumnes en els seus cursos. “Es premia també el seu paper com a connexió, com a pont de diàleg entre València i la Xina, una civilització mil·lenària que no només regna a la cultura, sinó que comença a fer-ho en l'economia, en les finances i en tot el que ens envolta”, va afirmar Monreal.

Vicent Andreu, de qui Monreal va lloar la seua “força imparable i l’entusiasme” per fer realitat somnis difícils d'imaginar fa tan poc temps, va agrair el guardó i va destacar el caràcter pioner que ha tingut l’ICUV. Andreu va anunciar el projecte “d’ampliar aules del Confuci en col·legis públics i privats de la Comunitat Valenciana”. També va avançar la posada en marxa d'una revista infantil i jovenil en xinés i espanyol per a seguir avançant en el salt d'una muralla, la qual separava les dues cultures, que la societat ha anat fent caure a força de coneixement, viatges i interessos creuats.

 

En l'acte de lliurament del premi, celebrat a la seu del diari, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, va voler destacar una frase pronunciada per Monreal: “El nostre Institut Confuci”. Aquesta frase, va dir el rector, és el major guardó que pot rebre la Universitat quan es va llançar, com l'explorador xinés Zheng He, a l'anomenada aventura xinesa. “La Universitat de València ha fet que l’ICUV forme part del patrimoni dels valencians”. Esteban Morcillo va precisar que el lligam establert va més enllà de la llengua, tot i que el centre és l'únic examinador oficial dels títols de xinés.

“La llengua és molt important però és la cultura la que uneix els pobles”, va afirmar. Més enllà de les relacions amb els governs, va dir Morcillo, la Universitat pretén unir pobles. Per això va instar a “seguir consolidant i protegint” aquesta criatura de dèu anys que parla xinés i que va nàixer el 2007 a València.

Dels interessos comuns que poden establir-se entre els dos pobles, que comparteixen més que arròs, pólvora, seda i ceràmica; va parlar la primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de València, Sandra Gómez. Un mes després del seu viatge a la Xina per signar l'agermanament amb la ciutat de Chengdú, Gómez va posar l'accent en el “paper clau” de l’ICUV per facilitar les relacions mútues d’enteniment.

“La presència de la Xina en el mercat turístic és el que més creix a València, amb un 15% més de visitants i un 14% més de pernoctacions”, va destacar. Per als empresaris xinesos també el Confuci és una estructura fonamental en la què recolzar-se. Ells van instar al fet que els empresaris valencians amplien horitzons. I que no es queden, com abans, en el comerç dels sectors tradicionals com ara el vi, l’oli o el pernil. “Hi ha moltes coses que entren dins de l’enorme mercat xinés”, va assenyalar Nacho Guerras, col·laborador dels empresaris xinesos.

Fotografia per © Fernando Bustamante

Imatges: