Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

L'Institut Confuci de la Universitat de València col·labora amb les dones afectades per càncer de mama en la jornada pel XI aniversari de la Marina Real

  • 3 de novembre de 2018
Image de la noticia

L'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha participat en l'assolellat matí del dissabte 3 de novembre en les activitats organitzades pel XI aniversari de la Marina Real. En aquesta ocasió, el ICUV ha col·laborat amb les dones afectades per càncer de mama, que integren l'equip de rem del vaixell-drac de la ciutat de València, i que han exhibit la primera embarcació d'aquest tipus que ha solcat les aigües de la dàrsena històrica. Es tracta d'una tradicional piragua xinesa, amb cap i cua de drac, que ha sigut tripulada per l'equip Dragon Boat BCS València, format per 12 dones que han patit càncer de mama.

 

El Dragon Boat-BCS (Supervivents de Càncer de Mama) és un moviment internacional, inspirat en la investigació de la medicina esportiva de l'especialista canadenc Donald McKenzie, i que uneix a dones que han superat aquesta malaltia per a remar en pots de drac seguint el ritme del tambor en benefici de la seua salut física i el seu benestar social. Es dóna la circumstància que els pots de drac és un dels esports tradicionals de la cultura xinesa que se celebra en el cinquè dia del cinquè mes lunar (sol coincidir a Occident en el mes de juny), segons el calendari tradicional. És per açò que l’  ICUV, en paraules del seu director, Vicente Andreu, “ha volgut atendre la flama d'aquest grup de voluntarioses dones que han assemblat perfectament ambdues cultures, la xinesa i la valenciana, a més de millorar amb açò la seua qualitat de vida”.

 

El Dragon Boat BCS València va participar a l'estiu en una competició internacional celebrada a Florència. Fins al moment, existeixen 7 equips de vaixells-drac a Espanya i més d'un centenar en la resta del món, amb una major presència a Canadà, EE. UU. i Austràlia. La festa dels Pots de Drac és una de les més importants del calendari tradicional xinès, juntament amb la de l'Any Nou i la de la Mitja Tardor. Honra la figura del poeta Qu Yuan (340-278 a. de C.) qui es va tirar al riu mentre els qui van acudir a auxiliar-ho amb les barques i no van poder salvar-ho, van voler preservar el seu cos llançant zongzi, pastissets d'arròs glutinós en fulles de bambú, perquè els peixos menjaren d'aquest aliment i no el cos del poeta.