Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives (IUCIE) Logo del portal

Resultats projecte Plectrus

  • 11 d’abril de 2024
Image de la noticia

El Grup d'investigació en educació musical i creativitat (IEMC) adscrit a este Institut, ha finalitzat el projecte d'investigació PLECTRUS “Disseny i validació d'una solució educativa per a l'entrenament i avaluació de l'entonació instrumental mitjançant programari avançat en línia”. El resultat ha sigut un programa informàtic que avalua a temps real l'afinació amb diferents instruments musicals. Este projecte ha sigut finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació (PID2019-105762GB-I00) a través d'una ajuda de l'Agència Estatal d'Investigació com a part del programa d'investigació “Promoció General del Coneixement” dins del Pla Nacional d'Investigació.

L'entonació és un element importantíssim en la formació instrumental, més encara en instruments com els de vent-metall (trompa, trompeta, trombó) i corda sense trasts (violí, viola, violoncel, contrabaix) on no existixen referències de sons fixos, com puguen ser els trasts d'una guitarra. A més, l'entonació és una habilitat complexa que compromet aspectes perceptius, productius i la coordinació de tots dos. La investigació realitzada ha tingut com a objectiu el disseny i la implementació d'un programari per a l'ensinistrament i avaluació a temps real de l'entonació en els instruments esmentats. Per a això, s'ha seguit una metodologia investigació basada en ciències del disseny utilitzant una varietat de mètodes per a extraure dades.

Plectrus està dirigit a estudiants de l'etapa inicial de l'aprenentatge instrumental Per a utilitzar-lo, només cal crear un compte i una contrasenya. No hi ha necessitats especials per a usar el programa, tan sols disposar d'un ordinador. Permet practicar amb exercicis predissenyats per professors d'instrument o bé crear nous exercicis. L'avaluació es guarda en el servidor i l'alumnat pot accedir a ella quan crega convenient.

 

Pàgina web de Plectrus