Universitat de ValènciaUniversitat Politècnica de ValènciaInteruniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic Logo del portal

Participació de l'IDM en el projecte SULFURICELLA

  • 17 de setembre de 2021
Image de la noticia

L'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic i l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València, al costat de les empreses Aigües de València i Laurentia Technologies participen en el projecte “SULFURICELLA”, DETECCIÓ I CONTROL DE BACTERIASSULFATO-REDUCTORES EN INFRAESTRUCTURES D'AIGUA POTABLE (INNEST/2021/169).

SULFURICELLA és un projecte cofinançat per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

La corrosió influenciada per bacteris sulfat-reductores (SRB) causa pèrdues econòmiques considerables en el sistema de distribució d'aigua potable. Les SRB són capaces d'adherir-se a la superfície interna de les canonades i crear biopelículas en les quals creixen de manera ràpida i protegides del mig extern. Aquests bacteris són capaços d'atacar l'acer estructural formant xicotets punts de corrosió -pitting- que provoquen la pèrdua de material i formació de porus podent desencadenar en trencaments i danys estructurals en les canonades, posant en risc el sistema de distribució a més de la qualitat de l'aigua.

Amb la finalitat de detectar els punts crítics de la xarxa de distribució d'aigua potable i implementar les millores pertinents per a disminuir el risc de fugides i que l'aigua no perda la seua qualitat es presenta SULFURICELLA - Detecció i control de bacteris sulfat-reductores en infraestructures d'aigua potable.

L'objectiu principal del projecte és controlar i eliminar el desenvolupament dels bacteris sulfat-reductores en les infraestructures d'aigua potable mitjançant el desenvolupament de noves tècniques de detecció de microorganismes i de funcionalización de superfícies, reduint el risc de trencaments i fugides i augmentant la resiliència del sistema de distribució d'aigua potable.

Investigadors principals UPV-IDM

Ramón Martínez Máñez

Investigadors participants no UV

Universitat Politècnica de València, Laurentia Technologies, Aigües de València

Data d'inici: juny 2021

Data de fi: setembre 2023

Imatges: