Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) Logo del portal

El grup 'Patògens en Aqüicultura' de la UV participa en el desenvolupament de nous materials més resistents i sostenibles per a les proteccions portuàries

  • 20 de gener de 2021
Image de la noticia

El grup d’investigació 'Patògens en Aqüicultura' de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) de la Universitat de València (UV), format per professores i investigadors/ores del seu Departament de Microbiologia i Ecologia, participa en el projecte estratègic DUPROMAT, que rep finançament de L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI). Aquesta iniciativa, de la qual és investigadora responsable la Dra. Belén Fouz, té com objectiu desenvolupar nous materials per a la fabricació de proteccions portuàries més sostenibles i resistents als impactes, a l'acció dels organismes marins i a la radiació UV.

El consorci que executa aquest projecte està format per l’empresa alacantina Durplastics, líder del projecte, l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) i el grup de la UV. L’AVI , entre 2020 i 2021, aportarà a aquest consorci més de 425.000 euros de finançament en el marc de la seua última convocatòria d'ajudes a projectes estratègics en cooperació en concurrència competitiva.

El projecte pretén millorar la resistència i durabilitat de les defenses portuàries incrementant la resistència ultraviolada i la degradació tèrmica, principals responsables de la pèrdua de propietats, i les seues propietats antiincrustants (antifouling). Els investigadors i tècnics de les tres entitats treballen en la millora del polietilé d'alta densitat mitjançant la incorporació d'additius respectuosos amb el medi ambient i adaptats al reglament europeu sobre biocides. Els nous productes seran completament reciclables i, de fet, el 50% de les matèries primeres emprades en la fabricació procediran de materials prèviament usats i tractats. Per tant, el projecte s'alinea amb els objectius marcats pel Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular de l'AVI, que aposta per la fabricació de béns i productes més sostenibles a través de solucions innovadores.

El grup 'Patògens en Aqüicultura' de la UV aportarà la seua experiència en el desenvolupament de mètodes de detecció i/o seguiment de poblacions microbianes aquàtiques (bacteris i algues) i de mètodes d'avaluació de l'eficàcia de biocides, per tal d’avaluar les propietats antifouling  dels nous materials.

Els resultats del projecte s'implementaran industrialment i podrien aplicar-se a la fabricació d'altres productes del sector marítim i nàutic (sistemes de flotació, infraestructures en piscifactories, sistemes d'ajuda a la navegació, passarel·les…) així com substituir materials metàl·lics en la fabricació de productes en contacte amb ambients corrosius.

DUPROMAT és un dels sis projectes que han sigut concedits per l'AVI en 2020 en la convocatòria de projectes estratègics en cooperació. Es tracta d'iniciatives d'I+D+i de gran impacte i en les quals col·laboren diferents agents del sistema valencià d'innovació.