Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) Logo del portal

Nous materials més resistents i sostenibles per a les proteccions portuàries

  • 26 de novembre de 2021
Image de la noticia

El grup d'investigació “Patògens en Aqüicultura” de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) de la Universitat de València (UV) ha participat en el projecte estratègic cooperatiu DUPROMAT. El desenvolupament de nous materials per a la fabricació de proteccions portuàries més sostenibles i resistents als impactes, a l'acció dels organismes marins i a la radiació UV, ha sigut l'objectiu de la iniciativa.

Finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), el projecte s'ha centrat en desenvolupar nous materials per a la fabricació de proteccions portuàries més sostenibles i resistents a la radiació ultraviolada, als impactes i a l'acció de la biota marina (propietats antiincrustants, antifouling), que altera les característiques de la superfície del material base en fixar-se. Aquesta activitat ha alineat el projecte amb els objectius marcats pel Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular de l’AVI, que aposta per la fabricació de béns i productes més sostenibles a través de solucions innovadores.

DURPROMAT és un dels 6 projectes recolzat per la AVI en el marc de la convocatòria de projectes estratègics en cooperació en concurrència competitiva destinada a donar suport a iniciatives de R+D+I de gran impacte i en les quals col·laboren diferents agents del sistema valencià d'innovació. Entre 2020 i 2021, la AVI ha finançat la investigació del consorci format per l'empresa alacantina Durplastics –líder del projecte–, AIMPLAS (Institut Tecnològic del Plàstic) i el grup “Patògens en Aqüicultura” de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) de la Universitat de València (UV), amb 425.000€.

Els nous materials s'han desenvolupat a partir de polietilé d'alta densitat incorporant nous additius amb propietats antifouling respectuosos amb el medi ambient i adaptats al reglament europeu sobre biocides que, juntament amb la resta de components, milloraran la seua resistència i durabilitat. Els nous productes seran reciclables i incorporen més d'un 50% de material reciclat, convertint-los en molt més sostenibles. Els investigadors de la UV, dirigits per la Dra. Belén Fouz, han aportat la seua experiència en el desenvolupament de mètodes de detecció i seguiment de poblacions microbianes aquàtiques per a avaluar les propietats antifouling dels nous materials. Els experiments s'han realitzat a escala laboratori i a escala pilot en les instal·lacions de la Planta experimental d'aquaris del Servei Central de Suport a la Investigació Experimental (SCSIE) de la UV (veure figura).

Es pretén implementar industrialment els resultats del projecte, que a més podran aplicar-se en la fabricació d'altres productes del sector marítim i nàutic (sistemes de flotació, infraestructures en piscifactories, sistemes d'ajuda a la navegació, passarel·les…) així com en la substitució de materials metàl·lics en el disseny de productes en contacte amb ambients corrosius.

(figura) Vista general dels experiments realitzats en la Planta experimental d'aquaris del SCSIE de la Universitat de València.