Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) Logo del portal

La spin-off de la Universitat de València Arthex Biotech, premi Bioval 2021 a la millor empresa Bio en Salut

  • Parc Científic
  • 29 d’octubre de 2021
Beatriz Llamusí, CEO de Arthex, recoge el premio
Beatriz Llamusí, CEO de Arthex, recoge el premio

Arthex Biotech, spin-off de la Universitat de València en el Parc Científic de la institució acadèmica, acaba de rebre el premi BIOVAL a la millor empresa biotecnològica de la Comunitat Valenciana en la categoria de Salut. Dawako Medtech, empresa situada també en el PCUV, ha rebut el premi a la millor start-up del sector.

BIOVAL, el clúster BIO de la Comunitat Valenciana, reconeix amb aquests guardons l'excel·lència i la capacitat d'innovació d'empreses, organitzacions, entitats i institucions vinculades a la biotecnologia, la biomedicina i la bioeconomia.

La present edició ha comptat amb quatre modalitats –millor start-up Biotech, millor iniciativa BIO industrial, millor iniciativa BIO en Agroalimentació i millor iniciativa BIO en Salut. Dos dels premis han recaigut en empreses situades en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV).

El jurat ha reconegut  Arthex Biotech “pel desenvolupament, mitjançant un mecanisme d'acció nou, d'un fàrmac contra la distròfia miotònica tipus 1”, una malaltia neuromuscular rara d'origen genètic que provoca feblesa crònica, acurta l'esperança de vida i afecta a més de 900.000 persones en el món.

“Aquest guardó és per a nosaltres molt important, perquè ens permet posar-nos en el mapa de les empreses biotecnològiques valencianes, la qual cosa ens facilitarà el networking amb altres actors del microsistema valencià”, ha assenyalat la bioquímica Beatriz Llamusí, CEO d’Arthex.

Arthex Biotech és, des de 2020, una spin-off de la Universitat de València nascuda del grup d'investigació de Genòmica Traslacional, que encapçala el catedràtic de Genètica Rubén Artero. El seu equip va validar fa dos anys una nova diana terapèutica per a la DM1 i va desenvolupar molècules que permeten recuperar símptomes de la malaltia. La invenció va ser patentada i la prova de concepte, en un model animal, es va publicar en la revista Nature Communications. La teràpia va ser patentada i llicenciada a Arthex per la Universitat de València.

“El desenvolupament d'un fàrmac implica tantes disciplines que el seu procés es converteix en un repte particularment complex, de manera que poques persones a la Comunitat Valenciana disposen de l'experiència en aquest camp”, ha comentat Rubén Artero.
L'empresa va rebre l'any passat capital llavor procedent del fons d'inversió Invivo Ventures i també del programa CDTI-INNVIERTE, sumant ja un total de 6’95 milions d'euros per a la recerca i el desenvolupament d'una nova teràpia per a aquesta malaltia que, en l'actualitat, no té cura.
D'altra banda, Dawako Medtech ha rebut el premi a la millor start-up pel desenvolupament d’una innovadora plataforma tecnològica d’imatge biomèdica per a la seua aplicació en medicina personalitzada.

Els premis s'han entregat aquest dijous 28 d'octubre durant la celebració de la “Nit de la BIO”, que en la seua quarta edició és ja el fòrum anual de referència del sector BIO en la Comunitat Valenciana.

“El creixement del sector biotecnològic no és conjuntural, sinó que ha vingut per a quedar-se i treballarem incansablement per a portar la biotecnologia i la innovació al sector productiu i tradicional ja que, com la pandèmia ha posat de manifest, la biotecnologia és una eina clau per a la recuperació, capaç de donar solucions a grans reptes des d'una perspectiva intersectorial”, ha explicat Ángela Pérez, presidenta de BIOVAL.