Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria Logo del portal

IUDESCOOP i FECOVI impulsen un conveni amb la Generalitat a favor de l'habitatge cooperatiu

  • 15 de setembre de 2021
Foto de grup dels firmants del conveni

Es pretén fomentar l'habitatge cooperatiu en el marc de l'economia social, com a mitjà de satisfacció del dret ciutadà a un habitatge digne.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre Escrivá, al costat del president de la Federació de Cooperatives d'Habitatges (FECOVI), Vicent Diego i Ramón, han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per a fomentar l'habitatge cooperatiu en la Comunitat Valenciana.

L'objectiu d'aquest conveni és establir un marc comú de col·laboració entre la UV, a través de l'Institut Universitari d'Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria (*IUDESCOOP), i *FECOVI per a desenvolupar, en la Comunitat, actuacions dirigides a la promoció, difusió i foment de l'habitatge cooperatiu com a mitjà de satisfacció del dret ciutadà a un habitatge digne.

Aquest acord ha sigut promogut per la directora de IUDESCOOP, la professora María José Vañó, i la professora Gemma Fajardo, que dirigirà el programa d'activitats i accions dirigides a impulsar el cooperativisme d'habitatges com una alternativa per a promoció de l'habitatge social de la qualitat.

Segons la directora de IUDESCOOP, María José Vañó, «des de fa diversos anys,des de l'institut universitari, creiem en la importància del cooperativisme d'habitatges com una forma de tinença de l'habitatge del futur, ja que connecta directament amb el context actual de crisi i la necessitat de buscar eixides innovadores al model residencial predominant actual».

Per a aquest fi, la Conselleria d'Habitatge, a través de la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana, destinarà amb càrrec al pressupost de l'any 2021, una línia d'un màxim de 30.000 euros, que es destinarà a finançar les activitats conjuntes dins de les matèries acordades.

El vicepresident segon del Consell ha destacat que el model d'habitatge col·laboratiu és l'exemple més clar de com es poden oferir alternatives residencials assequibles, aconseguint l'equilibri entre la solidaritat cooperativa, els reptes locals d'integració social -especialment de joves i majors- i al mateix temps, la qualitat de vida, el disseny arquitectònic i la lluita contra el canvi climàtic.

El programa d'activitats del conveni, ha explicat la directora general d'Habitatge, Elena Azcárraga, preveu a través del IUDESCOOP, coordinat per la professora Gemma Fajardo, la realització d'informes i estudis, jornades tècniques i de difusió, així com d'intercanvi d'experiències i bones pràctiques, sobre models reeixits de cooperatives d'habitatges i les diverses formes d'allotjament cooperatiu en el marc de l'economia social, en la Comunitat Valenciana, Espanya i Europa. Finalment, ha destacat la directora general, la col·laboració també s'estendrà a la cerca de mecanismes innovadors de finançament per a l'impuls dels projectes d'habitatge cooperatiu en la Comunitat, especialment els que compten amb sòl públic cedit per la Generalitat o per entitats locals, amb la mirada posada en futures convocatòries de cessió de sòls públics per a la promoció d'habitatges en règim de cooperativa. Una línia de treball que compta amb la col·laboració de la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció de la Conselleria.

Per part seua, la rectora de la UV, Mª Vicenta Mestre, ha destacat la importància d'unes fluides relacions entre la Vicepresidència Segona i la Universitat, que fan possible la transferència de coneixement de la universitat a les institucions públiques d'autogovern dels valencians i valencianes.

«Sovint parlem de la transferència de coneixement a les empreses, el qual genera valor econòmic, però hem de fer valdre també acords marc com aquest que possibiliten que la nostra institució i el saber que genera faça de la societat valenciana una societat millor aportant valor social», ha assenyalat.

A més, Mestre ha afirmat que «l'habitatge és una gran problemàtica social que hem d'abordar conjuntament i que afecta a tota la societat valenciana, a la nostra comunitat universitària però, de manera especial, als nostres estudiants, que fan grans esforços personals i familiars per a desplaçar-se a València a estudiar».

La noticia a la web de la Universitat